Balconul: o relatie love and hate

Balcon  (6)

Balconul, la romani, este pe cat de vechi, pe atat de controversat: de la locul de unde puteai admira – cu o vizibilitate mult mai buna decat din spatele unui geam si cu senzatia deplina de a fi “afara” – privelistea, locul reprezentativ de unde monarhia, politicul sau nobilimea privea “peste ceilalti”, spatiu de respiro si odihna, azi a ajuns un element nedorit si mutilat al cladirilor romanesti.

Balcon  (5)

Balcon  (7)

N-am inteles niciodata disperarea cu care romanul isi inchide balconul: sa fie mai cald, sa castige 2 mp (cel mult) la un apartament meschin in care oricum nu va face vreo diferenta, sa isi poate depozita acolo conservele, maturile, galetile, pantofii de iarna si tot ceea ce isi are locul in cu totul alta parte. N-am inteles niciodata de ce noi, privilegiati cu veri lungi si insorite, nu apreciem sansa pe care ne-o da balconul sa avem propria noastra “terasa”, acasa. Suedezii sau norvegienii rad de bucurie la fiecare raza de soare si aproape ca transforma in loc de lenevit in aer liber orice coltisor de trotuar sau parapet de fereastra mai lat. Noi, in schimb, ne dam cu stangul in dreptul si ne izolam cat mai tare intre zidurile de beton, ca-i mai sanatos, nu?

Balcon  (9)

Balcon  (4)

Balcon  (1)

Gata cu morala, trecem la lucruri mai optimiste. Hai sa vedem si exemple pozitive! Comuniste cum sunt, blocurile noastre dragi au avut, aproape fara exceptie, cel putin un balcon prevazut pentru fiecare apartament. Suedezii nu au fost asa norocosi, cladirile lor, majoritatea vechi de cel putin 100 de ani, aveau fatadele originale proiectate dupa o reteta asemanatoare, cu ferestre mari, caramida aparenta si lipsite de balcoane. Numai ca acolo unde s-a nascut o nevoie a venit curand si o solutie, astfel ca au aparut balcoanele suspendate, prinse cu tiranti de structura cladirii sau asezate pe grinzi in consola. Astfel de structuri usoare de balcoane “aplicate” am vazut si in Germania, Elvetia sau Austria.

Balcon  (10)

Balcon  (22)

Balcon  (8)

Balcon  (15)

Balcon  (23)

Balcon  (19)

Odata rezolvata problema construirii unui balcon acolo unde nu exista inainte, tot ce ramane este decorarea lui, pentru a te simti cat mai cozy in micul tau colt de gradina suspendata, de unde privesti linistit orasul in timp ce iti savurezi cafeaua sau ceaiul, dimineata, relaxandu-te inaintea unei zile pline, sau la sfarsitul ei, cautand destinderea care iti va aduce un somn linistit. Nici macar nu e nevoie de dovezi stiintifice, cum e mai placut, asa…

Balcon  (26)

bonus, efect de sauna,

sau asa….

Balcon  (14)

Balcon  (17)

Balcon  (2)

Balcon  (21)

Oricat de mic ar fi, un balcon poate sa fie in acelasi timp gradina, colt de citit, de baut o cafea sau o limonada, loc de stat la suete, poate chiar si bun pentru un pui de somn. Posibilitatile sunt infinite, important este sa le vedem!

Balcon  (3)

Balcon  (12)

Balcon  (11)

Balcon  (13)

Balcon  (16)

Balcon  (18)

Balcon  (20)

Balcon  (24)

Imagini via: Alvhem, ideidesign (balconul inchis)



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *