Calderon 22 – arhitect Jean Krakauer

Calderon Krakauer (14)

Trec des pe strada Jean Louis Calderon si mereu ma opresc timp de cateva secunde sa admir casa de la nr.22. E una dintre cladirile pe care le iubesc cel mai mult in Bucuresti si de fiecare data ma intreb cat va mai sta in picioare. Bulina rosie e arborata amenintator deasupra intrarii, cateva aparate de aer conditionat desfigureaza fatada, tencuiala a cazut la colturi, tamplaria originala a fost inlocuita cu “termopane” in varii culori. Cu toate astea, ramane o cladire splendida, ce rezista mandra unor astfel de “imbunatatiri”. Si din nou ma gandesc: pacat! Pacat ca incet, incet, multe din casele superbe ale Bucurestiului isi gasesc sfarsitul in numele progresului, pacat ca nu stim sa le apreciem, pacat ca nici macar nu le cunoastem, ca sa ni le putem aminti atunci cand nu vor mai fi.

Calderon Krakauer (7)

Asa ca azi m-am hotarat: o sa ramana aici! Cateva imagini, cateva randuri, mult mai putin decat mi-as dori, in mod cert mai mult decat nimic. Din fericire numele arhitectului apare gravat pe fatada, asa cum, in traditia vremii, multe dintre cladirile de valoare purtau semnatura celui care le-a conceput. Spun din fericire pentru ca, altfel, nu as fi avut absolut nici o informatie de la care sa pornesc.

Calderon Krakauer (12)

Jean Krakauer s-a nascut in Bucuresti in 1910, a urmat cursurile Universitatii de Arhitectura Ion Mincu si a absolvit in 1934, continuandu-si apoi studiile la Sorbona. A inceput sa profeseze ca arhitect in Romania, proiectand vile in Bucuresti si Sinaia, cladiri de locuinte colective si cladiri publice. Printre clientii sai: Judecator Ion Simionescu Anastasiu, Elsa Simonescu, Consilier Ilie Nicolaescu, Capitan Radu Octavian, Dna. Ortansa Satmary. Cel mai probabil, unuia dintre aceste nume i se poate atribui si imobilul din Calderon 22, majoritatea proiectelor datand din jurul anului 1940, identificat ca an de constructie a cladirii, conform listei cladirilor incadrate in Clasa I de Risc Seismic.

Calderon Krakauer (11)

Originile sale evreiesti l-au fortat pe Krakauer sa paraseasca Romania in timpul razboiului. S-a inscris in armata engleza in 1943 si a fost in serviciu activ pana in 1947, cand a emigrat in Marea Britanie, tara care il gazduia deja pe unchiul sau. In 1949 si-a schimbat numele in John Kryton si s-a alaturat firmei londoneze Lewis & Hickey, lucrand la proiecte comerciale. Se pare ca o serie de magazine Marks & Spencer din Londra il au ca (co)autor.

In 1952 a emigrat iar, de data aceasta in Canada, stabilindu-se in Montreal. Aici a colaborat cu mai multe birouri de arhitectura in primii ani, iar din 1954 pana in 1980 a ramas fidel firmei Greenspoon, Freedlander & Dunne, Architects, unde a devenit partener in 1957. Ulterior a profesat independent, iar spre finalul vietii s-a mutat in Victoria, British Columbia. A murit vineri, 13 septembrie, 2002.

Calderon Krakauer (10)

Desi putin cunoscut in Romania, Krakauer/Kryton a fost recunoscut ca un arhitect de valoare in Canada, fiind recompensat in 1964 de National Design Council cu premiul de excelenta in proiectare pentru cladirea C.I.L. din Montreal, iar in 1967 cu Medalia Massey pentru proiectul Place Victoria. Tot in 1967 a primit, pentru aceeasi cladire, Design Canada Concrete Award. 1970 ii aduce inca o Medalie Massey, pentru proiectul Westmount Square, o cladire atribuita renumitului Mies van der Rohe. Sa fi colaborat romanul Krakauer cu van der Rohe?

Sursa: Library and Archives Canada

Calderon Krakauer (6)

Imagini: ©exhibitd



5 responses to “Calderon 22 – arhitect Jean Krakauer”

  1. Adrian says:

    Astazi am trecut pe langa aceasta cladire si mi a atras atentia, in primul moment, acea bulina rosie ce reprezinta o adevarata pedeapsa … Am stat cateva minute buna si am analizat cu atentie fiecare detaliu arhitectonic si ornamental al cladirii. Un mare pacat si o mare rusine… nu reusim sa ne ocrotim cultura, istoria si, in fond, lucrurile frumoase ce ne pot aduce un moment de bucurie. Adrian.

    • ExhibitD says:

      Tocmai pentru ca in curand s-ar putea sa pierdem multe dintre dovezile de “civilizatie” din secolul trecut, prin care demonstram ca suntem la fel de buni ca Vestul si in niciun caz in urma lui, am incercat sa imortalizez aici o bucatica din ceea ce inseamna arhitectura adevarata. Mi-as dori sa pot face mai mult…

  2. Nic says:

    Am trecut azi prin zona si am adimirat cladirea. Am dat cautare dupa numele arhitectului si am ajuns … aici. Nu e mult de cand am citit cartea ‘In aerul rarefiat’ de Jon Krakauer. M-as bucura sa fie ruda cu arhitectul ‘nostru’ !

    • ExhibitD says:

      🙂 si eu am cautat legaturi, atunci cand cercetam subiectul, insa cred ca e doar o coincidenta de nume. Ori, ramurile familiei s-au despartit cu mult timp in urma.

  3. This is a wonderful summary of my Father’s work in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *