Cazare pentru studenti – solutia suedeza

smart student unit

Preocuparea pentru eficienta, estetica si functionalitate este importanta pentru suedezi. Tengbom, una dintre cele mai vechi si prestigioase firme de arhitectura scandinava, a propus o solutie de cazare pentru studentii din campusuri, sub forma unei cabane din lemn cu o suprafata de numai 10 metri patrati. Socant? Ramane de vazut.

smart student unit (2)

Prima senzatie pe care o dau imaginile este ca ar putea fi vorba de casuta piticilor din povesti, nu? Varianta redesigned, bineinteles. Proiectul a fost gandit atent si, cu ajutorul studentilor care devin utilizatori, arhitectii au gasit solutia pentru a ingloba in micul spatiu o bucatarie, un loc de luat masa, un alt birou pentru studiu, o supanta-dormitor si o baie. In total, mai multe facilitati decat am avut multi dintre noi in timpul studentiei.

Designul mobilierului este un bun exemplu de ergonomie si estetica: mesele sunt rabatabile si atunci cand sunt ridicate au rol de obloane, liniile curbe ale rafturilor usureaza accesul si circulatia in spatiul mic, usa baii culiseaza in perete, tot limbajul estetic este simplu si modern.

smart student unit (1)

Realizarea unei constructii economice si sustenabile presupune combinarea unei proiectari inteligente cu materiale eficiente. In cazul locuintei Smart, a fost ales lemnul stratificat provenit din surse locale atat pentru structura, cat si pentru compartimentare si mobilier. Alegerea acestui material si a procesului de productie si asamblare pe sit au condus la micsorarea semnificativa a emisiilor de CO2, a costului si timpului de construire.

smart student unit (4)

Singura dilema pe care o am este cum se va realiza incalzirea spatiului pe timpul lungii ierni suedeze… dar sigur s-au gandit si la aspectul asta, nu e ceva de neglijat! Panourile solare ar putea rezolva cel putin o parte din problema. In orice caz, universitatile par entuziasmate de proiect, urmand ca in 2014 sa introduca in campusuri primele 22 de locuinte Smart.

smart student unit (3)

Imagini via: tengbom.seLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *