Viitorul – arhitectura din containere

containere (1)

Dupa inaugurarea Centrului Pop-Up din Bucuresti, adica aglomerarea de containere metalice din Centrul Vechi, care gazduieste atat magazine, cat si un muzeu de Street Art, am inceput sa ma gandesc mai mult la arhitectura din containere. Conceptul e simplu: alaturarea si suprapunerea unor containere pentru a crea o constructie.

In teorie, cel putin, sistemul este si sustenabil: containerele exista deja si pot fi reutilizate in multiple randuri, constructia e temporara si nu afecteaza in mod semnificativ terenul, timpul de executie este mic si flexibilitatea sistemului modular permite o varietate imensa de combinatii. Pe scurt, toate semnele indica spre succesul acestui tip de arhitectura. Oare acesta va fi viitorul?

containere (3)

containere (4)

Chiar daca din punct de vedere estetic, parerile sunt impartite, un lucru este cert: constructiile din containere au castigat teren in ultimul deceniu. De la minuscula Illy House, care isi facea o senzationala aparitie in cadrul celei de-a 52-a Bienala de la Venetia, pana la Keetwonen, imensul cartier de locuinte pentru studenti din Amsterdam, cutiile metalice au fost folosite in fel si chip pentru a gazdui aproape orice functiune.

containere (5)

E drept, insa, ca in general au fost preferate pentru locuinte si comert. Imaginea finala, indiferent de compozitie, este evident industriala, cuvintele cele mai des asociate cu ea fiind: fresh, urban, hip. Nu e de mirare ca atrage o anume tipologie de utilizatori.

containere (7)

containere (8)

Unii arhitecti au rafinat deja cateva solutii de locuinte din containere, pe care le ofera sub forma de kit. Adam Kalkin este unul dintre ei, iar a sa quik house duce conceptul spre ideea de prefabricat.

containere (15)

Starbucks a lansat cafenelele din containere, pentru a-si reduce amprenta de carbon, ceea ce le-a adus un plus in ceea ce priveste imaginea companiei.

containere (21)

containere (22)

Finalul lui 2011 a adus cu el deschiderea primului mall din containere, Boxpark, in cartierul Shoreditch din Londra. Roger Wade, omul din spatele conceptului, isi sustine entuziast ideea: Boxpark a fost o solutie practica si ieftina pentru regenerarea unei zone defavorizate a Londrei. Terenul era neutilizat si lasat in paragina si, cu o investitie minima, Wade a recreat o piateta urbana si a atras comunitatea de tineri artisti a orasului. Spatiile pentru magazine sunt mici (un container fiecare), dar chiriile preferentiale si selectarea atenta a brandurilor au fost pentru Wade esentiale: el a vrut sa ajute micii artizani si sa evite asemanarea cu mall-urile adevarate. Astfel, Boxpark a devenit un nucleu creativ in zona si lumea vine aici pentru a petrece timpul, nu strict pentru cumparaturi.

containere (24)

containere (23)

containere (25)

containere (26)

containere (27)

Cred ca varianta bucuresteana incearca sa aplice acelasi principiu la o scara mai mica, ceea ce ar fi un pas inainte pentru atragerea oamenilor inapoi in spatiul public. Personal, cred ca orice initiativa de a scoate lumea din mall-uri este o idee foarte buna! In plus, Centrul Pop-Up a readus in uz un teren abandonat, fara sa aiba permanenta unei constructii masive din beton… totul este reversibil.

containere (2)

Personal, cred ca arhitectura din containere poate arata incredibil de atragatoare, iar scepticilor le dau ca exemplu imaginile de mai jos! Problema ramane, insa, cat de “verde” este o constructie din cutii metalice refolosite? Brian Pagnotta demonteaza acest mit intr-un articol pe Archdaily, motivand ca un container este tratat cu substante toxice pentru a rezista transportului pe mare si, in plus, necesitatea izolarii termice reduce substantial spatiul deja insuficient al unei unitati. Chiar daca locuintele de necesitate din containere raman o solutie excelenta, viitorul lor la scara larga este discutabil.

containere (9)

containere (16)

containere (18)

containere (17)

containere (10)

containere (11)

containere (12)

containere (13)

containere (14)

containere (19)

containere (20)

Imagini via: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10-14 | 15 | 16-2526 |Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *