Incepe Romanian Design Week 2014

poster rdw

Am multe motive sa va recomand RDW 2014, dar o sa va spun acum doar doua, in ordine aleatorie. Primul este ca m-am saturat de imbulzeala care insoteste Noaptea Muzeelor, un eveniment mult mai mediatizat care se desfasoara in aceeasi perioada – ca nota, oricum cine a fost la cateva editii a vazut deja ce era de vazut. Al doilea este faptul ca pot sa spun cu certitudine si cu mandrie ca RDW 2014 va fi cel putin la nivelul manifestarilor de acest gen din tarile vecine.

Anul trecut am vrut sa vad ce inseamna un Design Week mai la vest de Romania si v-am prezentat impresii de la Vienna Design Week, in trei episoade (1, 2, 3). Diferenta fata de RDW 2013 era clara, austriecii si-au exersat deja mana timp de cateva editii. Ce nu ma asteptam insa era ca intr-un domeniu atat de obscur cum este designul in Romania (exclud aici moda si includ arhitectura – de calitate) sa reusim ca la abia a doua editie, sau prima editie serioasa, sa zicem, sa ridicam evenimentul la un nivel incredibil.

Expozitia centrala va fi gazduita de Palatul Camerei de Comert din Bucuresti (Str. Ion Ghica nr. 4), inca o cladire superba si neglijata din Bucuresti. Anul acesta, expozitia reuneste 150 de designeri si 350 de lucrari, avand ca tema “Design in spatiul public”. Programul de vizitare il gasiti aici.

Dar nu perspectiva expozitiei centrale m-a entuziasmat atat de mult, ci evenimentele conexe, peste 60 la numar, dispersate in tot orasul. Cu asa o varietate, e imposibil sa nu gasesti ceva interesant de vizitat si situat convenabil. Deci, no excuses, be there!  Evenimentele colaterale sunt grupate in cateva categorii: Design expo, Design talks, Design happens, Design sells, Design by night si Design kids.

Design expo inseamna expozitii, reunind ca organizatori Acuarela, Galeria IMBOLD, Centrul Ceh, CID Grup, Eclecticó Studio (cu promitatorul Hotel Discret), Muzeul Național de Istorie a României, Selenit Concept, World Press Foto si Intro. La Institute, the Café, puteti vizita expozitia Wood&Wool.

Design happens este categoria cea mai complexa, cuprinzand evenimente ce variaza de la interventii in spatii publice, pana la workshop-uri interactive si petreceri. Printre organizatori: Artskul, Band of Creators, Cărturești, Graffiti BBDO, Zeppelin si Eurodite, Igloo Media, Modulab, Ping Pong, Fabrik sau The Ark. Personal, sunt extrem de curioasa cu privire la deschiderea Carol Factory, pe 23 mai.

Design talks si Design sells sunt doua categorii care se definesc singure, prima cuprinzand conferinte si dezbateri, iar a doua targuri cu vanzare sau magazinele incluse in circuitul RDW.

RDW 2014 include in program si doua seri foarte speciale: Fashion’s Night Out (20 mai) si Architecture’s Night In (22 mai), doua trasee speciale ale celor mai importante ateliere, studiouri si concept stores romanesti

N-am sa va plictisesc cu descrierea tuturor evenimentelor aici si marturisesc, marea mea dezamagire este ca nu am gasit prin oras pliante sau brosuri care sa contina toate informatiile necesare: harta, descrierile evenimentelor, program etc. si care ne-ar ajuta sa ne organizam mult mai bine – vezi alte evenimente asemanatoare care nu omit asa ceva (sau, daca stiti voi de unde se pot procura, va rog impartasiti sursa!).

Pentru programul complet, va directionez spre site-ul RDW 2014.

Pentru harta interactiva, va trimit aici.

Spor la vizitat si ne vedem pe traseu! 😉Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *