Inele de logodna – evolutia modei in 100 de ani

inel 1970
Dupa ce am vazut in ultimul timp cum au evoluat de-a lungul unui secol moda, machiajul, coafurile, era inevitabil ca cineva sa nu realizeze un filmulet care sa prezinte stilurile pe care le-au urmat inelele de logodna pe parcursul ultimilor 100 de ani.

De la monturi extrem de simple, pana la modele extravagante filigranate, singura constanta este prezenta diamantului, favoritul indiscutabil al femeilor. Piatra pretioasa este piesa centrala, in jurul careia se tese povestea unei epoci.

Cu aproape un milion si jumatate de vizualizari, videoclipul celor de la Mode.com se pare ca este deja favoritul multor domnisoare.

Intre 1900-1910 era la moda diamantul rotund, in montura simpla sau cu mici elemente decorative de influenta Edwardiana.

inel 1910

Fabulosii ani 20-’30 s-au transpus in stilul bijuteriilor prin preluarea decoratiei bogate din stilul arhitectural Art Deco, cu taietura briliant si montura elaborata, cu multe diamante mai mici.

inel 1930

Decada 1940-1950 a cuprins ecouri si reinterpretari ale modei Edwardiene, montura in filigran, folosirea aurului alb, dar a fost puternic influentata de rationalizarea metalului pe parcursul celui de-al doilea Razboi Mondial, inelele de logodna utilizate de clasa de mijloc fiind mai modeste.

inel 1940

Dupa razboi, in anii 1950-1960, diamantul cu taietura rotunda este in continuare preferat, montat in aur alb, galben, sau in combinatie, cu diamante de o parte si de alta a pietrei principale.

1960-1970 – moda se schimba radical: predomina diamantele cu taieturi smarald, para, inima sau marchiz. Montura este destul de simpla, prioritate avand dimensiunea si calitatea pietrei. Inelul de logodna al Reginei Paola a Belgiei este un exemplu perfect.

regina paola belgia

Anii 1970-1980 sunt caracterizati de opulenta, de la seturi formate din inel si verigheta cu montura complexa, geometrica sau florala, pana la inele care deschid calea bijuteriei contemporane de autor. Doua exemple superbe sunt inelele realizate de Elis Kauppi si, respectiv, Jean Vendome.

elis kauppi

In anii ’80 si ’90 sunt la moda inelele simple, cu diamante taiate rotund si, mai tarziu, radiant. Inelul printesei Diana este simbolic pentru anii ’80.

inel Diana

Dupa anul 2000, taietura printesa castiga teren, iar diamantele mici revin pe montura, sau in paralel cu inelul, pe o verigheta subtire.

In prezent, trendurile sunt atat de diverse, incat este greu sa gasim o directie principala. Sunt apreciate inelele neconventionale, unicat, cu pietre pretioase si semipretioase de diverse culori, dar si cele clasice, cu diamant; multe femei viseaza la inele vintage, de epoca. Tu pe care il preferi?

Imagini via: pinterestLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *