Camembert copt cu ceapa, cimbru si miere

baked coulommiers

Din categoria “mai simplu nu se poate”, am incercat si eu sa coc branza. Nu chiar camembert, ci Coulommiers, o ruda de-a ei, pe care o gasisem la supermarket intr-o oferta imbatabila, 1+1 gratis. Ca orice roman strangator, le-am luat, desi nu stiam ce-o sa fac cu ele. Erau doua rotite maricele, asa ca pe una am gatit-o intreaga, servita in decadentul stil frantuzesc, cu bagheta si vin rosu, savurata in doi, desi poate fi un aperitiv perfect pentru o seara intre prieteni.

Nu e nicio filosofie, preincalziti cuptorul la 180-200°C si pregatiti branza. Daca este intr-o cutie din lemn, prinsa cu capse – nu lipita – o puteti coace direct in aceasta cutie, pe care o tapetati, in prealabil, cu folie de aluminiu. Branza o scoateti din folia de plastic si/sau din hartie. Eu am folosit o craticioara din ceramica, pentru ca branza era intr-o cutie de carton, care nu putea fi introdusa in cuptor.

Dupa ce ati asezat branza in recipientul ales pentru copt, crestati partea de sus si infigeti in ea crengute de cimbru sau de rozmarin; eu am pus cimbru macinat, pentru ca nu aveam proaspat. Se pot folosi si catei de usturoi, pentru amatori.

Taiati o ceapa foarte mica pestisori si caliti in unt, cu un strop de otet balsamic, pentru a se carameliza. Presarati ceapa caramelizata peste roata de branza, iar la final picurati o lingurita de miere deasupra. Se da la cuptor timp de 10-15 minute. Este foarte important sa nu depasiti timpul de coacere, pentru ca odata ce branza trece de o anumita limita de gatire, nu va mai avea acea textura cremoasa si minunata de fondue, ci se va usca si va avea un gust neplacut, de ars. Se serveste imediat, cu paine calda si crocanta.

Pentru ca este o reteta atat de simpla si rapida, o puteti incerca in multe variante, punand peste branza aproape orice: rosii uscate, nuci, pesto – nu toate deodata, ci in diferite combinatii. Bon appetit!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *