Salata de naut cu patrunjel, feta si rosii

salata naut patrunjel 01

Imi place sa incerc lucruri noi, mai ales cand vine vorba de gatit. Gatesc dupa retete, dar nu dupa una singura: dupa ce scotocesc bine pe internet toate variantele unei retete, fac un fel de best of si mai pun si de la mine cate ceva. De obicei, iese bun. De data asta, a iesit foarte bun! Sa va explic pe larg…

Aveam o conseva de naut, cu gandul sa incerc sa prepar humus (nu am facut niciodata pana acum si, cum pentru mine pare ceva de “level: beginner”, am zis ca trebuie sa o fac si pe asta). Insa, dupa o zi de alergat prin oras pe +30°C, nu prea imi ardea de humus. M-am gandit, mai bine o salata! Am avut inspiratia sa ma opresc si sa iau din piata o legatura de patrunjel, pentru ca auzisem eu pe undeva ca nautul se combina bine cu patrunjelul. Restul… ce-o fi prin frigider…

Am inceput documentarea si am gasit peste 200 de variante de salata de naut cu patrunjel, dar, mi-am zis eu… de ce doar naut si patrunjel, nu ar mai merge si altceva? Sau nautul ala nu ar fi mai bun tras putin la tigaie? Dupa ce am compilat vreo 5 retete si am adaugat si tusa mea personala, a iesit asa:

o conserva naut boabe – 400 g (puteti dubla cantitatile daca gatiti pentru mai mult de 2 persoane)

o legatura de patrunjel proaspat

o rosie

o ceapa rosie mica

50 g branza feta

20 g rosii uscate

zeama de la 1/2 lamaie

ulei masline, sare, piper

Preparare:

Daca sunteti masochisti, puteti sa faceti ca mine si sa decojiti nautul. Am citit ca asta este secretul pentru un humus cremos! Dupa ce am petrecut o jumatate de ora decojind boabe de naut, nu ma mai interesa cat de cremos iese humusul, dar m-am hotarat ca nu voi mai face asta niciodata!

naut01

Daca sariti peste etapa asta, boabele de naut se spala si se tamponeaza cu un servet de hartie. Intr-o tigaie se incinge putin ulei de masline si nautul se caleste in ulei 4-5 minute, pana incep sa se crape boabele. (Optional, puteti sa il caliti cu putin usturoi, aromele vor fi mai intense, dar eu ocolesc usturioul din motive obiective – nu il diger.)

Patrunjelul se spala si se toaca, nu foarte marunt. Ceapa se taie pestisori si rosia se feliaza sau se taie cubulete, ca pentru salata.

Rosiile uscate se maruntesc (daca sunt tari si nu se pot taia cu cutitul, va recomand sa aveti mereu la indemana o foarfeca ascutita pe care sa o folositi doar la bucatarie, pentru maruntit diverse ingrediente – italienii taie si verdeturile cu foarfeca).

Intr-un bol se amesteca nautul, patrunjelul, rosia, ceapa, feta zdrobita si rosiile uscate si zeama de lamaie. Se gusta de sare si piper si se mai adauga ulei, daca este nevoie. Gustul acrisor de lamaie combinat cu patrunjelul este demential! Eu am mancat tot, desi erau doua portii rezonabile…

In spiritul originalitatii, tin sa spun ca puteti face variatiuni pe tema asta, cum am facut si eu cu retetele gasite, in functie de ce aveti prin casa: daca va place puteti sa condimentati cu boia, sau puteti adauga seminte de chimen… lista e deschisa!

 

 



2 responses to “Salata de naut cu patrunjel, feta si rosii”

  1. ioana says:

    Reteta pe care o folosesc mereu pt 3min-home-made-hummus…poate sa fie complicata dar doar cu astea si-ti iese bun:
    -O conserva de naut (de obicei cel in borcan e deja gatit asa ca nu trebuie sa mai faci nimic) si poti adauga si sucul din conserva daca iti place mai lichid
    -Suc de la o lamaie sau lime (sau jumatate – dupa gust)
    -Ulei de masiline – dupa gust
    -Sare + Piper + Chimion (dupa gust)
    … si se dau toate prin blender … ATAT ! (poate dura pana la …5min )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *