Tostada mexicana cu fasole, rosii si avocado
M-am bucurat ca un copil ca prima mea incercare de mancare mexicana – ce-i drept, mancare e mult spus, gustare ar fi mai corect – a fost apreciata de consumatori, dealtfel destul de pretentiosi in domeniul culinar si oponenti vehementi ai vegetarianismului.
Ca multe dintre retetele care se nasc in bucataria mea, si aceasta are in componenta ceea ce aveam prin camara la momentul respectiv. Singurul ingredient cumparat special pentru ocazie a fost lipia – nu din cea neaos mexicana, ci locala “cocoace”. Serios, acum, voi ati auzit pana mai deunazi de cocoace? Parca e o revolutie culinara la patiserii, ori denumirea de lipie nu mai atrage publicul? In orice caz, mie-mi pune o mare problema, daca vrei sa cumperi o singura bucata, cum ceri: o cocoace sau o cocoaca? Ma gandesc ca au nascocit numele asta fix ca sa faca misto de client atunci cand vrea sa cumpere… am mers on the safe side si am luat doua. 😉
Treaba e destul de simpla, lipia sau tortilla joaca rolul de blat de pizza, iar ca topping poti pune aproape orice. Printre ingredientele tipic mexicane se numara fasolea rosie, pe care am tras-o la tigaie cu o ceapa mica (optional si un catel de usturoi) si pulpa de la o rosie super coapta, ca sa faca nitel sos, condimentate dupa gust – sare, piper, chilli etc. Dupa ce am luat-o de pe foc am zdrobit-o putin cu o furculita, dar nu cat sa se faca pasta, doar cat sa o pot intinde pe lipie.
Am incalzit lipiile in cuptor cateva minute, apoi am intins pe ele amestecul de fasole cald. Am presarat feta sfaramata, restul rosiei de la care scosesem pulpa, taiata cubulete mici – ca pentru bruschette – si un ardei rosu si unul verde, taiati julienne. Deasupra, un avocado feliat si stropit din belsug cu zeama de lamaie a dat aspectul final de preparat sud american – tipic pentru bucataria mexicana, culorile vii ale fructelor si legumelor proaspete fac mancarea sa arate delicios!
2 lipii/tortilla/cocoace
1 conserva fasole rosie
1 ceapa tocata marunt
1 catel usturoi (optional)
1 rosie zemoasa si bine coapta
150 g branza feta
1 ardei rosu
1 ardei verde
1 avocado
zeama de la 1/2 lamaie
sare, piper, chilli, ulei
Leave a Reply