Pantone dezvaluie culoarea anului 2014

Pantone 2014 (3)

“Da-te la o parte, smarald!” anunta imperios The Wall Street Journal, in dimineata de joi, 5 decembrie 2013. Pantone a dezvaluit culoarea-regina a anului 2014: Radiant orchid. In Romania, lumea este preocupata cu pregatirile pentru Mos Nicolae, scandalurile din politica si protestele impotriva gazelor de sist sau exploatarilor de aur. Pot sa numar pe degete oamenii pe care ii cunosc si care au inclus, pe lista informatiilor asimilate in acea zi si anuntul Pantone. Dupa parerea mea, era o stire dintre cele mai importante! De ce, o sa va intrebati… Simplu: marketing!

Pantone 2014 (10)

Pantone 2014 (8)

Pantone anunta in fiecare an o culoare dominanta, care mai apoi se regaseste in gamele a mii de producatori de bunuri din toata lumea, pe care le cumparam zilnic, fara ca macar sa ne gandim ce strategie sta in spatele acelui produs. Moda, masini, electrocasnice, cosmetice (Sephora este deja pregatita cu rujuri si lacuri de unghii – pentru orice nuanta de ten đŸ˜‰ ), nimic nu este in afara sferei de influenta a culorilor.

Pantone 2014 (5)

Pantone 2014 (4)

Nici nu e de mirare atunci ca niciodata Culoarea anului nu a fost alb, negru sau bej! Nuantele puternice atrag imediat atentia, un factor esential pentru orice strategie de marketing. Diversitatea produselor este deja atat de mare incat e greu sa impui un trend prin forma, sau chiar prin brand, si atunci… oare culoarea este o solutie? Eu cred ca da. Cred ca vom vedea purpuriul lui 2014 peste tot si cred ca influentarea subconstientului functioneaza, asa ca nu va mirati cand veti ajunge acasa de la cumparaturi si veti scoate din punga un produs in nuanta dictata de Pantone (sa va ganditi atunci la mine, cu un zambet siret si o mica dojana: v-am zis eu!).

Pantone 2014 (9)

Pantone 2014 (7)

Departe de mine sa ma opun acestei culori, Radiant orchid este o nuanta captivanta, desi poate parea putin greu de digerat la prima vedere. Nu e pentru toti, dar la fel se poate spune despre orice culoare cu personalitate! Disputele au inceput deja pe forumuri sau in media, o iubesti sau o urasti.

Pantone 2014 (11)

Pantone 2014 (6)

Nu cred ca este atat de simplu. Traim inconjurati de un caleidoscop de culori si doar atunci cand ni se atrage atentia in mod deosebit asupra uneia ne rezervam timpul sa o contemplam si sa ne formam o parere despre ea. Sigur o ai in garderoba, sau in casa, sau poate chiar pe desktop, dar forta incredibila cu care iti va fi impusa in diverse forme in anul care urmeaza te va face sa vezi culorile cu alti ochi de acum incolo; cel putin asa sper!

Cat despre mine, raman profund subiectiva si prefer sa prelungesc inca un an domnia lui Emerald green! đŸ˜‰

Pantone 2014 (2)

Pantone 2014 (1)

Imagini via: pantone, pinterest Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *