15 idei de amenajare pentru hol
De doua luni incoace, traiesc in Brico Depot, Hornbach si Dedeman, in somn visez amenajari, iar biroul si geanta imi sunt pline cu hartii, hartiute, schite, notite, liste de cantitati, detalii desenate pe un colt de servetel etc. Pe scurt, suntem in santier! Pana si pe pinterest am board-uri speciale pentru baie, bucatarie, chiar si pentru placari de pereti cu un anumit model de faianta, pe care vreau sa il intrebuintez.
Printre provocarile pe care le implica aducerea la zi a unei cladiri vechi de aproape un secol, se numara si modul de a decora un hol ingust de 90 de cm si lung de aproape 7 metri, astfel incat sa evit aspectul de “gaura neagra”.
pentru exemplificare, imaginati-va un spatiu asemanator, cu si mai multe usi
Colectia de imagini pe care v-o propun nu se potriveste perfect in cazul meu, dar preluand idei si elemente – iluminatul, pardoseala, finisajul peretilor, tamplaria sau mobilierul – cu potential de a fi adaptate la stilul si la spatiul vostru, holul poate deveni o camera la fel de interesanta ca oricare alta intr-o locuinta.
Daca aveti norocul de a locui intr-o casa spatioasa, cu un foaier de intrare impresionant, posibilitatile sunt nelimitate. Important este, totusi, ca linia amenajarii holului de intrare sa se armonizeze cu restul casei, mai ales daca spatiile sunt deschise si sunt percepute vizual ca o unitate.
Sper ca nu considerati ca decorarea casei cu multe, multe luminite este rezervata exclusiv sarbatorilor de iarna, pentru ca eu ma declar indragostita de acest hol, in orice anotimp!
Daca amenajati un hol intr-o cladire de epoca, iar arhitectura cladirii presupune detalii decorative complexe, cum sunt frizele acestui tavan sau ancadramentele usilor, este recomandabil ca gama de culori sa fie restransa. Asta nu inseamna ca totul trebuie sa ramana alb si negru, o culoare de accent, cum este galbenul in acest caz, marcheaza imediat personalitatea intregii case si inveseleste coridorul.
Una dintre regulile cele mai importante pe care incerc sa o aplic este sa gasesc un corp de iluminat fabulos pentru holul de intrare. Nu trebuie sa investesti neaparat intr-un candelabru nou sau scump, poti gasi lustre retro foarte interesante si in targurile de antichitati sau pe site-uri. O intrare spectaculoasa intr-o casa surprinde placut vizitatorii din prima clipa, iar cei care o locuiesc se vor bucura de ea in fiecare zi.
Un perete de accent sparge monotonia unui coridor, fie ca este vorba de caramida lasata aparenta, de un tapet interesant sau de vopsea aplicata in dungi sau alte modele geometrice.
Sunt putin contrariata de imaginea de mai sus. Inca nu imi dau seama ce sentimente am vis-a-vis de alaturarea atator elemente: lustrele, usile de hambar glisante, tavanul placat cu lemn – sau oare o fi tapetat, nu imi dau seama – si fotografiile in rame negre intr-o compozitie neregulata. Separat, fiecare lucru in parte mi se pare interesant, insa nu sunt sigura ca le-as combina pe toate in aceeasi amenajare. Voi ce ziceti?
Lambriul, plintele si profilele decorative ce incadreaza usile si fereastra asigura aproape complet efectul amenajarii. Nuantele deschise si texturile naturale – lemn, in, rafie, muselina – sunt potrivite pentru un interior retro, feminin. Bonusul il reprezinta nisa ferestrei, unde bancheta cu perne confortabile te imbie sa privesti pe fereastra ore intregi.
Un hol neutru, alb, foarte luminos, unde caloriferul este mascat de o masa ingusta din lemn recuperat. Simplu nu inseamna deloc banal!
Culoarea de accent poate fi aplicata pe pereti, iar in acest caz este limitata la inaltimea ochiului, pentru a nu intuneca excesiv coridorul destul de ingust. Schimbarea de finisaj este marcata cu profile decorative in ton cu usile si mobilierul, iar gri-ul inchis poate avea si rol de protectie, cum zona inferioara a peretilor se murdareste rapid la atingere, daca acestia sunt albi.
Interioarele nordice mizeaza pe albul polar, punctat cu elemente negre si cu multa grafica – schite, postere, desene inramate, care dau pasul si ritmul parcurgerii holului.
Unul dintre candelabrele mele preferate, modelul Sputnik, este cu siguranta vedeta acestui hol, in care abunda elementele decorative.
Scara deschisa poate fi ea insasi un element decorativ, pornind de la decorul balustradei, mana curenta si treptele, vopsite intr-o alta culoare decat contratreptele si lambriul. Spatiul inalt de deasupra scarii este perfect pentru un candelabru coborat, iar urcarea poate fi marcata si pe perete prin expunerea unor tablouri sau, de ce nu, oglinzi, in paralel cu pasul scarii.
Pentru holurile mici si moderne, dulapurile cu usi glisante sunt perfecte pentru a ascunde hainele si incaltamintea, iar usile cu oglinda vor da senzatia de dublare a latimii.
Imagini via: pinterest
Need to start a new board on Pinterest right now, inspiring post!
Haha, thanks, stay tuned the next post will be about amazing ceilings! I am amazed at what I found on pinterest about those, too.