25 de tavane spectaculoase

tavane spectaculoase (8)

Daca nu cumva locuiti intr-un château in Franta sau intr-o cladire de epoca, articolul asta poate fi pentru voi intr-o mare masura doar o placuta calatorie vizuala printr-o serie de incaperi cu tavane spectaculoase. Daca sunteti, ca mine, in cautare de idei pentru decorarea tavanelor inalte, boltite, maiestuoase – norocosilor – ale casei voastre, mai mult ca sigur o sa urmeze o serie de exclamatii ‘oooh….. uuuh…. wow’, cand veti vedea ce se poate obtine cu o decoratiune din ipsos, sau pur si simplu cu o pensula, vopsea si putina ingeniozitate.

tavane spectaculoase (11)

Una dintre cele mai usoare cai de a transforma un tavan simplu intr-un element spectaculos este montarea unui medalion, sau rozeta, de plafon. Fie ca este din polistiren, poliuretan sau ipsos, variantele sunt infinite. Poate exista deja si atunci nu va ramane decat sa il curatati/reparati si va atrage sigur atentia tuturor. Daca totusi nu vi se pare suficient…

tavane spectaculoase (15)

Pastrand un stil clasic, profilatura medalionului poate fi accentuata, discret, cu auriu, culoare preluata si in detaliile ancadramentelor usilor. Candelabrul este supradimensionat, dar in aceeasi linie clasica si doar din cristal/sticla incolora.

tavane spectaculoase (13)

tavane spectaculoase (7)

Facem pasul catre modern, iar combinatia mea preferata este cea dintre un tavan cu decor clasic si un corp de iluminat contemporan. Mixul de stiluri si contrastul sunt reusite, pentru ca designul contemporan, cu linii simple si curate, nu concureaza medalionul cu desene complicate, ci ii subliniaza complexitatea.

tavane spectaculoase (5)

tavane spectaculoase (4)

Gesa Hansen, membra cunoscutei familii de designeri si arhitecti danezi, mizeaza si ea pe aceasta combinatie – tavane clasice si decor scandinav, in apartamentul sau din Paris.

tavane spectaculoase (27)

tavane spectaculoase (30)

Plafonul si peretii pot fi varuiti in alb, pentru un interior luminos si aerisit, sau…

tavane spectaculoase (28)

in negru, pentru un look contemporan si masculin, potrivit in special spatiilor publice – baruri, restaurante, unde fumul de tigara ar innegri in timp tavanul.

tavane spectaculoase (14)

tavane spectaculoase (24)

tavane spectaculoase (16)

Modelul clasic nu este singura varianta, exista si rozete fara decor inflorat, mai simple sau la fel de impresionante, dar cu elemente de stil mai apropiate de epoca noastra.

tavane spectaculoase (1)

Perfectiunea exista… la Teatrul Wiltern, in Los Angeles, California. Nu va amarati degeaba, asa ceva este oricum imposibil intr-o locuinta.

tavane spectaculoase (31)

Doua variante mai ‘modeste’, dar nu mai putin frumoase.

tavane spectaculoase (3)

Grupate, rozetele formeaza, prin repetitie, un model reluat si pe perete cu ajutorul ramelor de tablou, in decorul unui restaurant din Mexico City.

tavane spectaculoase (2)

Si mai indrazneti, arhitectii de la Griz Form Design au coborat cu elementele de decor si pe pereti, colorand totul intr-un verde puternic si realizand o amenajare frapanta si memorabila pentru restaurantul Barbatella, din Napoli.

tavane spectaculoase (17)

nu doar pe tavan 

La o scara mai mica, un astfel de decor poate fi adaptat chiar si intr-un apartament. Asa ca, daca locuiti la bloc, iata o solutie de a incorpora frumoasele medalioane intr-o amenajare simpla: cateva piese, de dimensiuni si modele diferite, se monteaza pe un perete, colorate intr-o nuanta asortata cu elemente textile sau de mobilier din aceeasi camera.

tavane spectaculoase (29)

tavane spectaculoase (10)

Si mai simplu decat atat, decorul se poate picta direct pe tavanul plat. Solutia e la indemana oricui si, in plus, se potriveste incaperilor mai joase. Fie ca alegeti un desen simplu sau o forma complexa si multicolora, sigur va iesi ceva interesant si realizarea poate fi chiar amuzanta. Iar daca nu iese, simplu… vopsim peste.

tavane spectaculoase (6)

Imagini via: pinterestLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *