55 idei de amenajare pentru camere de copii
Camera unui copil este o parte importanta a universului sau: locul in care isi petrec o mare parte din timp, utilizat pentru dormit, joaca, lucru, un spatiu care trebuie sa reflecte personalitatea copilului. Dintr-o gama atat de vasta de modele de amenajari, e greu sa alegi ceva potrivit, sau sa te limitezi la un singur stil. In ajutorul tau poti folosi cateva reguli de baza, incepand de la modul de organizare a camerei, pana la paleta de culori si detaliile potrivite.
Cheia unei amenajari de succes este depozitarea inteligenta si practica. Trebuie sa gandesti zone de depozitare cu acces usor pentru copii, acolo unde isi pot gasi jucariile, dar si zone unde ei nu pot ajunge, pentru lucrurile pe care doar parintii le folosesc. Cutiile in care se pot strange usor jucarii sunt practice, pot fi colorate si decorate si se pot depozita usor pe rafturi, la inaltimi diferite. Mobilierul cu depozitare (paturi, birouri) este practic, dar trebuie sa aiba si un design placut. Daca implici si copilul in amenajare, in alegerea culorilor sau a temei, sunt sanse mari ca el sa acorde o atentie mai mare curateniei in camera, simtind ca a participat la realizarea ei.
Organizarea spatiului trebuie sa contureze un spatiu clar de joaca, fie ca este in centrul camerei sau intr-un colt; astfel copiii pot intelege mai usor regulile si se pot concentra mai bine. Stilul scandinav pare, la prima vedere, cel mai simplu mod de a crea un interior simplu, aerisit si clar, dar asta nu inseamna ca nu poti alege o tema clara, daca ea se potriveste personalitatii copilului. Inspiratia poate veni de la orice: natura, animale, filme sau desene animate preferate, jucarii, povesti.
Echilibrul este esential: daca pastrezi peretii si tavanul albi sau intr-o culoare neutra, poti sa adaugi mobilier si accesorii vesele si colorate; daca, in schimb, aplici un tapet cu un model complex, sau pictezi peretii cu flori, stele, sau animale, obiectele vor trebui sa tempereze intensitatea modelului, prin culori stinse si texturi diafane.
Camerele bebelusilor trebuie sa inspire calm, sa fie un spatiu unde copilul si parintii sa se poata odihni; multi aleg alb si tonuri pastel pentru aceste camere, modele simple, geometrice sau florale, lumini calde si discrete. O camera care poate fi usor adaptata pe masura ce copilul creste si isi pune amprenta proprie asupra stilului interior te va scuti de reamenajari dese si dificile.
Spre deosebire de alte camere, nu e nevoie ca piesele de mobilier sa se potriveasca perfect ca stil; oricum ele se vor schimba treptat, una cate una. Mobilierul contemporan – birouri, comode – se poate asorta cu cel vintage – un pat cu baldachin, un leagan cu detalii deosebite, iar fiecare amenajare va fi unica.
Camerele mansardate sunt preferatele copiilor, aducand conceptul de “casa” la scara lor; la fel, corturile sunt un mare succes, dand impresia de casa intr-o casa, le permit retragerea intr-un spatiu magic, doar al lor. Mi-as dori sa vad mai multe camere de copii in care sa fie construit un cort, din orice avem la indemana. Luminile sunt un alt instrument versatil, ghirlandele luminoase folosite de obicei de sarbatori pot deveni lumini ambientale, definind o zona sau avand rol de lumina de veghe.
Atunci cand mai multi copii impart o camera este dificil sa alegi un stil, care poate nu reflecta preferintele tuturor. Interioarele neutre te pot scoate din impas, paturile identice pastreaza unitatea, dar personalitatile copiilor pot sa transpara prin textile, desene, postere, zone ale camerei dedicate pasiunilor lor.
Leave a Reply