Birouri cool: work & play

birouri mccann (6)

Birourile cool ma extenueaza! N-are nicio logica? Pai stati sa va explic procesul prin care am ajuns la o asemenea concluzie… Saptamana asta mi-am petrecut dulcile ore ale serilor lucrand la un concept pentru amenajarea unei cladiri de birouri. Totul a inceput cu partea de documentare, ca sa arat potentialului client cateva exemple de interioare care sa nu te duca pe loc cu gandul la tipicul birou-inchisoare romanesc (sau de banca).

birouri mccann (5)

Prima etapa a fost usoara, exemple sunt o multime, ce-i drept majoritatea nu in Romania, dar nu-i nimic, incet incet ne vom descatusa si noi de retinerile locale – ca n-avem buget, ca trebuie sa arate ca un birou serios (a se citi inodor, incolor si insipid), ca de ce sa ne complicam, doar oamenii vin sa lucreze aici, nu la distractie, nu-i asa? Well, wroooong! La fel de importante ca salariul pe care il iei acasa la sfarsitul lunii sunt cel putin doua lucruri: echipa cu care lucrezi si spatiul in care lucrezi; pentru ca uneori petreci mai mult timp la birou decat acasa. On that note, mi se duce mereu zambetul de pe buze cand ma gandesc la spitalele romanesti, in care medicii trebuie sa stea de multe ori 48 de ore neintrerupte… un decor mai deprimant e greu de gasit.

birouri mccann (1)

Revenind la oile noastre decorative… ca sa amenajezi un birou unde angajatii sa nu se simta ca la inchisoare si, prin urmare, sa devina mai creativi si mai productivi – pe ideea help me help you – nu ai nevoie nici de sume astronomice si nici de un ring de dans, desi al doilea nu e chiar de neglijat. Important e sa iesim din tiparul “plafon casetat, jaluzele verticale, parchet laminat si pereti goi”. Iata cum, incercand sa compun o pledoarie complexa si fascinanta, presarata cu imagini care sa trezeasca apetitul pentru design, am ajuns sa nu mai dorm noptile. Deci… extenuare! Qed.

birouri mccann (4)

Daca vorbim despre McCann Erickson si, mai precis, despre biroul lor din Londra, sigur ca bugetul nu e o problema, iar acceptarea ideei ca e nevoie de un mediu creativ pentru a sustine un proces creativ nu i-a pus deloc in impas. Office Principles au redecorat receptia si zona de “evadare”, adica de relaxare, adica acolo unde iti vin cele mai bune idei… in afara de celalalt loc.

birouri mccann (7)

Receptia a primit un birou fabricat din traverse de cale ferata recuperate, cu logotipul McCann gravat in lemn, o imagine simpla, dar care te anunta de la intrare: nu suntem intr-o banca, stim sa mai si glumim aici!

Zona de relaxare este ampla si include o bucatarie deschisa, zona de luat masa cu o masa imensa, fara optiunea de a sta singur, spatiul de discutii unde gasim canapele si fotolii confortabile, foosball, biliard si un pian. Cine stie, poate ii apuca inspiratia si compun un jingle pe loc!

birouri mccann (3)

birouri mccann

Tot spatiul e foarte colorat si nonconformist, mie imi aduce putin a casuta piticilor din Alba ca Zapada, dar prefer oricand un astfel de birou in locul unuia monoton si impersonal. Si, ca sa clarificam, amenajarea de fata nu a costat mai mult decat una “clasica”, poate doar in ceea ce priveste timpul de gandire.

birouri mccann (2)

In incheiere, as vrea pot prevesti viitorul si, in viziunea mea, amploarea pe care a luat-o acum moda de a-ti face de cap decorativ in cazul barurilor, cluburilor si restaurantelor sa se rasfranga treptat si asupra birourilor.

birouri mccann (8)

Imagini via: officesnapshots.comLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *