Casa de la Cismigiu – marea renovare ep.1

Cismigiu 1 (4)

N-am apucat sa spun mai multe anul trecut despre noul apartament, dar o sa incerc sa recapitulez pe scurt ultimele 6 luni: vanzare apartament, alergat dupa acte, cautare apartament de cumparat, cautare apartament de inchiriat, gasit ambele, alergat dupa acte, mutat in apartamentul de inchiriat – fix inainte de Craciun – cu milioane de lucruri, inceput renovare apartament cumparat… si am ajuns la zi.

Sigur ca nu a fost deloc atat de simplu precum pare. Luni intregi, zi de zi, am verificat toate anunturile aparute pe internet, in cautarea unei case care sa indeplineasca, evident, toate criteriile: pret, zona, compartimentare, arhitectura. A fost mult mai greu decat imi imaginam, pentru ca trebuia sa ma incadrez intr-un buget decent, desi cautam o locuinta in centrul Bucurestiului; pe o strada linistita, dar usor accesibila, intr-o casa, nu la bloc, cat mai spatios dar nici prea greu de intretinut… stiti voi, trebuia sa fie absolut perfect. Ceea ce nu exista! Undeva trebuia sa fac un compromis.

Am vazut multe apartamente, unele interesante, altele execrabile, unul absolut fermecator, in zona Natiunile Unite, dar intr-un bloc destul de inalt si destul de vechi – stiti voi, cutremure. Intr-o zi, dupa o vizionare semi-convingatoare in zona Mitropoliei, am zis sa dam o sansa unui anunt prafuit de pe olx – apartament in vila, Cismigiu; o singura fotografie, neclara, a unei case din secolul trecut, facuta intr-o zi mohorata de iarna, nu imi spunea nimic. Am mers mai mult ca sa o tai de pe lista. Apartamentul, la etajul intai, cu intrare doar prin spate, pe scara de serviciu, cea principala fiind rezervata pentru accesul la celalalt apartament de pe etaj. Curtea era plina de moloz, parterul si etajul doi erau in renovare. Am calcat prin balti, m-am strecurat pe scara ingusta si am pasit in apartamentul parasit… apartamentul meu!

Cismigiu 1 (7)nu s-ar numi chiar design interior, in faza asta

Probabil ca altcineva, la prima vizita, ar fi fugit de acolo in cateva minute. Casa nu fusese locuita in ultimii 10 ani, o perdea rupta atarna tragic intr-un ciob de fereastra sparta, vopseaua de ulei de pe pereti era coscovita, parchetul mucegait aproape in totalitate. Un hol ingust permitea accesul, de o parte si de alta, in incaperile triste, nici macar razele soarelui neputand sa patrunda prin mazga de pe geamuri. Acolo unde ceilalti au vazut ruina, eu am vazut potential! Am vazut dincolo de mizerie, de renovarea completa ce se impunea, mi-am imaginat imediat unde va fi bucataria, camera de zi, dormitorul, faptul ca mai mult ca sigur undeva va exista un semineu. Si va functiona!

Cismigiu 1 (1)oare or fi fantome?

In plus, acoperisul fusese inlocuit, la fel si coloanele de instalatii, lucrari importante si fara care ar fi putut aparea probleme in scurt timp. Practic, casa a fost dezbracata la zidarie si de acolo, refacuta complet. Si partea cea mai placuta este ca fatada nu a fost mutilata cu ultra-modernul polistiren, iar frizele care o decoreaza se tin inca foarte bine. Da, poate ca incalzirea o sa coste putin mai mult, dar o sa ma uit la casa asta cu placere in fiecare zi!

Cismigiu 1 (3)

Sa vedem ce e in spatele usii cu numarul 1, nu? Cum am spus, un coridor ingust, din care incaperile se deschid de o parte si de alta. Urmare a nationalizarii, etajul intai – care initial forma un singur apartament – a fost impartit, prin zidirea usilor de trecere, in doua locuinte separate. Astfel, apartamentul din fata a ramas cu vederea la strada, cu incaperile mai luminoase, cu glasvandurile arcuite, in timp ce eu am ramas cu… doua bucatarii si o baie cu balcon! Exagerez, pentru efect stilistic. Apartamentul este minunat, chiar daca este in planul secund al casei. Are o suprafata de aproape 100 de mp utili, ceea ce este mult peste un apartament de bloc echivalent, cu 3 camere. Iar holul, care nu taie mult din aria locuibila, incepe sa devina un avantaj.

Cismigiu 1 (8)baia cu balcon, o ciudatenie fermecatoare

Sala de baie care se deschide, prin doua usi inalte, catre balcon, mi-a placut atat de mult, incat as fi vrut sa las cada de fonta acolo si sa pot face baie in ea in timp ce soarele muta umbre jucause pe pereti. Dar nu era foarte practic, asa ca una dintre bucatarii va prelua rolul, gazduind si cada la care nu am vrut sa renunt.

Cismigiu 1 (2)

Camerele sunt foarte inalte, iar intr-una dintre ele patru grinzi de beton ritmeaza tavanul si o rozeta de ipsos marcheaza locul candelabrului. Abia astept sa va arat rezultatul final, care va fi cu atat mai spectaculos tinand cont de la ce plecam.

Pe o latura a holului se afla incaperile mai mari – bucataria, camere de locuit, iar pe cealalta erau trei camarute. Numai bune pentru depozitat! Cea mai mare va deveni o a doua baie, in cea mica – din poza de mai jos – incap perfect centrala termica si masina de spalat, iar cea de-a treia, maricica si racoroasa, va fi camara de alimente… mmmm, muraturi!

Cismigiu 1 (6)

Imagini: ©exhibitd2 responses to “Casa de la Cismigiu – marea renovare ep.1”

  1. I’m so happy you finally shared some pitches! I was sooo curious.
    I really can see a great potential and I know you are going to create a great great home.Brava Daria!
    ps: I’m looking for a new home as well (so scared and excited at the same time!)

    • ExhibitD says:

      Thank you!! I can’t wait to show you the end result, it will be amazing, but I wanted to show how much hard work is needed to achieve that. When you find an apartment you like, I’ll be the first to offer you tips! xo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *