Cum sa faci un cuier din piese Ikea – DIY

Ikea hack hanger (7)Am vazut multe idei de transformare a unor piese, bucati, resturi – fie ele Ikea sau nu – in obiecte utile si frumoase, dar pana acum nu incercasem sa fac asa ceva cu mâna mea. Din fericire, la ultima vizita in magazinul sus-mentionat, scotocind prin raionul de reduceri, m-a lovit inspiratia.

Nu gaseam nimic util, dar m-am incapatanat sa nu plec de acolo fara un proiect de bricolat. Asa ca, in timp ce manevram stangaci o usa de bucatarie, mi-a venit in minte o utilizare simpla pentru ea: panou pentru un cuier de perete. Am avut mereu probleme cu murdaritul peretelui alb de la intrarea in casa: hainele, palariile, esarfele si umbrelele agatate in cuier se ating de perete, noi ne sprijinim de el de fiecare data cand ne incaltam/descaltam… cred ca stiti problema. Solutia: panoul de usa, suficient de mare incat sa acopere o buna parte din perete, o sa il protejeze de murdarie si o sa fie suport pentru carligele de care voi agata haine.

Ikea hack hanger (1)Usa LAXARBY alba de 60×120 cm a fost perfecta pentru asta, fiindca are un cadru rezistent din lemn masiv, loc pentru 2 randuri de carlige, iar pe panouri pot sa pictez ceva dragut. Panoul de usa a costat 80 lei si cele doua carlige SVARTSJÖN 30 lei, in total doar 110 lei (25€).

Ikea hack hanger (9)

Carligele SVARTSJÖN

Ce iti trebuie: 

 • un panou de usa (LAXARBY)
 • doua carlige (SVARTSJÖN)
 • 4 holzsuruburi cu diblu 8×60 mm
 • 4 suruburi autofiletante (negrese) 3,5×25 mm
 • bormasina electrica, burghie – Ø2, Ø8, Ø12
 • surubelnita in cruce
 • nivela (boloboc)
 • ruleta, rigla
 • creion

Ajunsi acasa, am masurat latimea panoului si am centrat carligele pe cele doua sipci de lemn. Daca usa ar fi fost doar un panou de PAL, in loc de lemn masiv, m-as fi gandit de doua ori inainte de a o supune unei astfel de solicitari. Am dat semne acolo unde urma sa fie prinsa platbanda cu carlige de usa si am dat gauri pentru aceste suruburi si pentru cele care aveau sa intre in perete.

Ikea hack hanger (2)

Pentru gaurile mici am folosit un burghiu Ø2, iar pentru cele mari Ø8 si un Ø12 pentru largire astfel incat surubul sa intre cu tot cu floare.

Ikea hack hanger (3)Am stabilit apoi pozitia pe perete – potrivita astfel incat sa fie comoda si pentru cei mici, si pentru cei mari – si am dat gaurile de prindere tot cu un Ø8. Dupa etapa asta, a fost doar o chestiune de baterie la surubelnita electrica!

Ikea hack hanger (4)

Am verificat pozitia panoului pe perete cu o nivela, ca sa ne asiguram ca nu il fixam stramb, si am strans suruburile care l-au fixat pe perete.

Ikea hack hanger (5)

In final, am introdus si suruburile – negre, ca sa se potriveasca perfect – care prind carligele de panou. Et voilà, cuierul este gata! Aproape gata, de fapt, acum mai ramane sa imi fac timp sa pictez si ceva vesel pe panou.

Ikea hack hanger (6)

English version below, for our foreign language friends:

Supplies: 

 • door panel (LAXARBY)
 • two hook racks (SVARTSJÖN)
 • 4 nylon frame anchor screws 8×60 mm
 • 4 drywall screws 3,5×25 mm
 • electric drill
 • cross head screwdriver, – Ø2, Ø8, Ø12 drill bits
 • level
 • measuring tape
 • pencil

Measure the middle of the panel’s width and center the hook racks on the desired positions, marking the screw holes with a pencil. Use a Ø2 drill bit to drill 2 holes in the panel where each of the screws securing the hook racks will be and a Ø8 drill bit to drill 4 more holes, closer together than the previous ones, where the panel will be secured to the wall, so the bigger screws aren’t visible in the end. Enlarge the hole with a Ø12 drill bit for the screw heads to fit completely into the panel.

Set the position of the panel on the wall – high enough for adults and not too high for children’s reach – and drill 4 Ø8 holes in the corresponding marks for the nylon frame anchor screws. Place the panel in position, check the level and fasten the screws into the wall, followed by the 4 drywall screws to fix the hook racks into place. There you have it – a cheap (under 25€), sturdy and good looking coat rack, which will protect your wall from getting dirty after leaning on it to put your shoes on or from rainy coats. The next step will be to paint a beautiful pattern on the middle panels, which are perfect for it.

Ikea hack hanger (8)

Imagini: ©exhibitdOne response to “Cum sa faci un cuier din piese Ikea – DIY”

 1. […] Manea found this hack by Daria of exhibitd and sent it […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *