Decor textil – draperiile color block

draperii color block (8)

Inca nu s-a definit termenul neaos pentru color block, desi conceptul a impanzit aproape toate produsele si productiile cu o componenta vizuala, de la moda, vezi colectii intregi ce s-au perindat pe podiumuri de multi ani incoace, pana la televiziune – arhicunoscuta Mira, pe care am admirat-o ani intregi pe ecranul televizorului, ca pe o opera de arta, e tot un soi de compozitie color block – sau mandretea oraselor, blocurile termizolate, pictate intr-o feerie de modele geometrice in culori vibrante. Mai color block de atat, greu sa gasesti!

draperii color block (2)

draperii color block (7)

Ca urmare, am dezvoltat si eu o fixatie acum ceva timp: imi doream nespus de mult sa gasesc draperii color block. Asa ca am inceput sa caut. Faza 1: in magazine nimeni nu intelegea ce e ala color block. Incerc sa explic, mai simplut, 2 sau 3 culori, dispuse pe orizontala. Mi s-au oferit materiale cu dungi verticale. Nu, nu, zic, nu pe verticala si nu dungi, blocuri de culoare, intelegeti? A, nu avem asa ceva. Faza 2: abordez magazinele specializate in draperii, cu confectionere. Aici caut materialele cu texturi si culori potrivite si incerc sa le explic ce vreau. Raspunsul: cum sa le coasem pe orizontala, se vede urat! Doamna, ideea e sa nu se vada urat, cusaturi ascunse, panglici decorative, asta tine de domeniul dvs. N-a mers, nu s-a incumetat nimeni sa incerce ideea mea revolutionara. Faza 3: cu materialele cumparate, am schitat, planificat si discutat strategia cu o doamna care face croitorie de moda in Ploiesti. Nu i s-a parut o problema de nerezolvat, o saptamana mai tarziu aveam draperii pentru toate camerele. Mai tarziu i-am incredintat si o husa de canapea Ikea Kramfors, vroiam una la fel, din catifea bleu. A iesit impecabil!

draperii color block (3)

draperii color block (1)

draperii color block (4)

Revenind la draperii, de ce color block? Pentru ca permit personalizare, pentru ca nu sunt nici monotone si nici prea incarcate, pentru ca se pot asorta usor cu diferite obiecte sau textile din incapere, pentru ca daca stii sa cosi le poti face chiar tu, pentru ca sunt simpatice! Sunt cateva reguli de retinut pentru o imagine reusita: atentie la materialele combinate – daca au o compozitie diferita, se vor cuta diferit si cusatura dintre ele va arata inestetic; galeria de care sunt agatate nu se monteaza imediat deasupra ferestrelor, ci cat mai sus, pentru a nu sectiona camera pe orizontala; in cazul incaperilor inalte, o draperie simpla, care este prea scurta, poate fi prelungita cu material de o alta culoare – poate combinatia color block a rezultat din necesitate. 😉

draperii color block (6)

draperii color block (9)

draperii color block (5)

draperii-color-block-14

draperii-color-block-12

draperii-color-block-13

Imagini via: 1 | 2 | 3 | 4 – 6 | 7 | 8 – 9 | 10 | 11 | 12Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *