DIY – tavan drapat
De mult imi doresc sa mai imi pun manutele la lucru cu un proiect DIY, dar nu prea am ocazia, pentru ca la mine in casa totul e deja “definitiv”. Cel mai DIY lucru pe care l-am facut in ultimul timp a fost sa ascund cablurile noi care au rasarit cand mi-am facut abonamentul de televiziune si internet… not fun!
Norocul meu ca intr-o amenajare a aparut o ocazie minunata pentru asa ceva: un tavan casetat… intr-un dormitor. Un tavan atat de urat incat daca ar fi trebuit ca eu personal sa ma culc in acea camera, cu ochii spre acel tavan, cred ca as fi avut cosmaruri. Acel tavan trebuia sa dispara! Si pentru ca nu putea sa dispara pur si simplu, din moment ce fusese pus acolo ca sa mascheze un tavan intr-o situatie si mai grava, patat de infiltratii, coscovit si neregulat, am cautat o solutie rapida, ieftina si buna!
inainte…
In mintea mea incoltea deja ideea ca cea mai ieftina si rapida varianta ar fi un material textil drapat, care sa aiba un efect asemanator unor norisori albi si pufosi care plutesc deasupra ta cand stai intins in pat. Din imaginea de ansamblu nu puteau sa lipseasca ghirlandele de luminite, sclipind ca niste stelute printre acei norisori. Eram foarte incantata de idee, asa ca mai trebuia doar sa gasesc solutia practica pentru a o realiza.
Materialul a fost cumparat din magazinul Obor – e clar ca pentru un proiect atat de modest nu vei comanda textile de la Designer’s Guild, sau cine stie – si la momentul respectiv in stoc nu era disponibila decat o panza topita alba, ca sa evitam variantele kitsch de care e plin Oborul. Am cumparat metraj cam de doua ori mai mult decat suprafata tavanului, pentru a putea realiza faldurile de material. Sigur, nu e o regula sa fie alb, puteti incerca orice culoare, dar eu consider ca e cea mai buna solutie de a pune in valoare drapajul si luminile. Materialul nu trebuie sa fie transparent, altfel tot efortul de a ascunde plafonul de deasupra e inutil, dar nici blackout, pentru ca lumina nu va mai razbate prin el. Cred ca sunt sanse de succes si daca folositi mai multe cearceafuri albe… rezultatul ar putea fi la fel de bun.
O sa aveti nevoie si de instalatii luminoase, cele pentru Craciun sunt perfecte! De preferat albe, dar daca sunteti mai exotici, se pot folosi si colorate. Atentie, cele incandescente se pot incalzi daca sunt tinute aprinse mai mult timp, asa ca e o idee buna sa cautati unele cu LED-uri. Mai sunt si cele cu globuri mai mari, in cazul asta poate fi interesant sa le agatati sub drapaj, atata timp cat ascundeti bine cablurile printre faldurile materialului. Din pacate, eu am avut la dispozitie doar o banda LED, care a trebuit lipita pe baghetele metalice ale tavanului casetat, desi mi-as fi dorit un look mai boem, cu niste ghirlande insirate mai… putin aranjat.
Cum se realizeaza concret? In primul rand, instalatiile luminoase trebuie legate la o sursa de curent. Daca nu vreti sa le legati direct la sursa din plafon – astfel se pot actiona de la intrerupator, probabil veti avea nevoie sa prelungiti cablurile pana la o priza apropiata. Cablurile trebuie mascate si ele cu drapaje si ar fi preferabil sa fie albe, sau in culoarea peretelui, daca vor cobori pe acesta. Siragurile de luminite se pot trece pe sub placile de gips si pe deasupra scheletului metalic, fiind astfel si tinute bine in loc prin greutatea placilor. Incercati sa nu insirati luminitele in linii drepte, efectul de cer instelat e mai placut decat cel de “gratar”.
Odata ce ati pozitionat instalatiile, urmeaza materialul textil. Incepeti dintr-un colt si prindeti materialul intai pe marginile tavanului. Cel mai usor este sa il impingeti tot sub marginile placilor de gips ale plafonului casetat, care il vor presa in loc, dar daca nu reusiti asa, se poate prinde cu capse sau ace. Eu am folosit bolduri de croitorie, pentru ca asta am avut la indemana, si le-am infipt nu vertical, ci la un unghi cat mai aproape de orizontala, ca sa nu alunece din cauza greutatii materialului, pozitionandu-le astfel incat sa nu fie vizibile de jos. Dupa materialul a fost prins pe margini, am inceput sa drapez, prinzandu-l din loc in loc, astfel incat faldurile sa nu fie nici prea joase, dar nici egale. Aici puteti experimenta, totul tine de imaginatie! Daca ati asezat luminile neregulat, incercati sa prindeti materialul acolo unde este spatiu intre luminite, adica in punctul cel mai intunecat al plafonului, dar aveti grija ca beculetele sa nu stea lipite pe materialul textil, ci putin deasupra lui. Et voilà! De la un tavan vechi si prafuit la norisori luminati, in doi timpi si trei miscari!
la final
Daca aveti suficient material si vreti sa ascundeti, de exemplu, cablurile instalatiilor luminoase, sau sa incadrati patul, puteti cobori cu el pe perete, asemenea unor perdele de baldachin. Singura problema pe care o vad in viitor este praful, mai ales cunoscand Bucurestiul, dar materialul se poate scoate si spala, e nevoie doar de efortul de a-l prinde la loc dupa aceea. In orice caz, cred ca e o solutie excelenta pentru simplitatea ei si pentru ca, daca e cazul, poate fi demontata foarte usor.
Exista zeci de variante de a transforma o camera cu drapaje, iar acesta e doar unul dintre ele. Iata si alte idei, fie ca e vorba de acoperirea intregului tavan sau de interventii mai mici. Important e sa incercati!
Imagini: 1, 2, 4, 5 ©exhibitd | 3, 6-11
[…] Retrieved From: https://www.dezeen.com/2011/12/12/nanushka-beta-store-2/ Image Retrieved From: http://www.exhibitd.ro/interior/diy-tavan-drapat/ Image Retrieved From: […]