Eclecticó Studio

EclecticoStudio (12)

Peisajul designului interior in România se schimba incet, dar sigur. Am inceput sa privim mai mult spre vest si din ce in ce mai mult spre nord… designul scandinav se bucura de o puternica apreciere in viziunea publicului român. Intr-un asemenea context, nasterea unui spatiu care sa ilustreze spiritul interioarelor retro-eclectice ale deceniilor trecute, mi se pare un pas firesc.

Cand pasesti in lumea Eclecticó Studio, intelegi imediat rafinamentul si valoarea interioarelor in care isi petreceau timpul parintii si bunicii nostri: piese de mobilier unice, bine gandite si manufacturate exemplar, obiecte de decor (multe dintre ele create in România) care denota o preocupare vadita pentru designul de calitate si un savoir-faire in productia autohtona, vizibil si in arhitectura vremii. Am stat de vorba cu Stefan Cosma, spiritul creativ din spatele acestui proiect, despre design, creativitate si povestea Eclecticó Studio.

EclecticoStudio (8)

Sa incepem cu o introducere, ce il caracterizeaza pe Stefan Cosma?

Intreg background-ul meu este foarte eclectic in activitati, tot timpul m-am implicat in proiecte creative. Am absolvit Artele Plastice, la sectia foto-video, o sectie nou infiintata in anii ’90, iar apoi am plecat in Italia, cu o bursa la FABRICA (Benetton Center for Research & Communication). Urmatorii ani i-am petrecut descoperind Europa. Profesional, am inceput cu fotografia ca activitate primara, dar dupa un timp mi s-a parut ca ma limiteaza, asa ca am incercat sa ma exprim pe mai multe planuri: in 2005 am fondat revista Omagiu, am organizat evenimente, am decorat vitrine; la 25 de ani eram liber de constrangerile pe care societatea ti le impune, nu am vrut sa urmez o cale prestabilita. Un om creativ poate face multe, mi-am asumat faptul ca numa voi specializa intr-un domeniu.

Nu ai o preferinta, intre toate activitatile tale?

Nu. Cand creezi lucruri, poti sa iti exprimi creativitatea prin tehnici si canale diferite. Imi place zona experimentala, imi place si dansul contemporan, am incercat si asta o perioada. Ma intereseaza in special contactul cu oamenii creativi, legaturile din care se pot naste proiecte interesante.

EclecticoStudio (3)

Cum s-a nascut proiectul Eclecticó Studio?

In ultimii ani interesul meu pentru design interior a crescut foarte mult. Acum cativa ani m-am ocupat de un spatiu asemanator, care pentru mine a fost mai mult un experiment: un mix de wine-bar, bistro si magazin, cu obiecte asemanatoare, arta contemporana si piese de mobilier vintage. Cu lectiile invatate din acea experienta am gasit casa care ne gazduieste acum, o casa in stil art-deco, cu o imagine speciala si de care sunt legate multe legende interesante – se pare ca ar fi apartinut unei amante a regelui Carol al 2-lea. Spatiul a fost impartit in doua: prietenul meu Nicolas se ocupa de Voila Bistro, in timp ce eu am grija de partea de showroom ce revine Eclecticó Studio. In ansamblu, cele doua activitati coabiteaza foarte bine.  Punctul de pornire il reprezinta pasiunea, impreuna cu un ochi cultivat in timp; nu am studiat designul ca pe o meserie, invat foarte mult din mers.

EclecticoStudio (5)

De unde provin piesele din showroom? Cum le alegeti?

Avem antene peste tot: atat in tara cat si afara. De multe ori colind targurile, aici, in Bucuresti, sau in Franta. Exista lucruri deosebite, trebuie sa stii sa le recunosti. Apoi urmeaza un intreg proces de documentare, care ne ajuta enorm, pentru ca tinem foarte mult sa oferim clientului informatii foarte precise cu privire la obiect, informarea corecta justifica si valoarea produsului. In cazul celor mai multe piese, reusim sa aflam istoria lor, iar povestile sunt fascinante. Pot lua ca exemplu cele doua masute de cafea din bronz si sticla pe care le avem in showroom: sunt realizate de Maison Jansen, considerati prima companie de design interior renumita la nivel global, care intre 1880 (cand a fost fondata la Paris de Jean-Henri Jansen, olandez la origine) si 1900 si-a extins afacerile in Europa, America si Orient. Cea mai cunoscuta lucrare a lor este amenajarea Casei Albe, in timpul administratiei Kennedy.

EclecticoStudio (13)

EclecticoStudio (9)

Ce feedback ai primit pana acum de la public, clienti?

Cladirea genereaza in primul rand o reactie puternica. Am deschis in mai (2013), inca de la deschidere oamenii intrau in showroom, se uitau in jur si erau surprinsi placut, impresionati. Pe atunci eram la inceput, spatiul era mult mai gol. In ultimele luni ne-am concentrat sa acumulam un stoc cu care sa ne pozitionam pe piata, iar acum lucrurile au prins contur, showroom-ul are o personalitate bine formata. Clientii vin din mai multe directii: o parte sunt oameni care ne cunosteau din alt context, altii ajung aici prin partea de Bistro, unii sunt colectionari care cauta ceva specific. Strainii, in general, sunt mai avizati, stiu exact ce vor si e mai usor de comunicat cu ei. Românii se bucura ca gasesc un astfel de loc in Bucuresti, chiar si cei care nu au o baza solida de cunostinte despre design.

EclecticoStudio (2)

Care este pasul urmator pentru Eclecticó Studio?

Daca pana acum ne-am concentrat pe partea fizica a showroom-ului, de care ne-am achitat cu succes, urmeaza zilele acestea si lansarea site-ului: eclectico.eu. A fost greu, pentru ca nivelul de detaliu pe care ni-l dorim necesita mult timp: fotografierea pieselor, fiecare insotita de o descriere complexa, de masuratori exacte. Ne raportam la piata internationala, totul trebuie sa se ridice la un anumit standard, considerand faptul ca vrem sa ne adresam si cunoscatorior, prin piesele de colectie. Sunt oameni care stiu ca un asemenea obiect reprezinta o investitie.

Cum te regasesti tu in atmosfera din showroom? Iei eclecticul cu tine acasa?

Sigur, ma reprezinta in totalitate. E o discutie intreaga despre ce reprezinta un ambient eclectic, cum fuzioneaza diverse stiluri si epoci. As putea sa rezum totusi prin ideea ca designul bun se potriveste cu un alt design bun; e acelasi lucru si cu oamenii, indiferent de mediul din care provin sau de profesie, oamenii de calitate rezoneaza unii cu ceilalti.

EclecticoStudio (11)

EclecticoStudio (10)

EclecticoStudio (01)

E greu sa pleci de aici fara sa iti doresti sa iei cu tine macar un obiect si in mod sigur nu vei pleca fara cateva cunostinte in plus despre design, stiluri si istorie. Eu m-am indragostit de candelabrul realizat de legendarii Bakalovits & Söhne, producator care realizeaza corpuri de iluminat de la inceputul sec. 19, inclusiv pentru Neue Hofburg Palace din Vienna, la comanda Imparatului Franz Joseph.

Daca inca nu v-am convins sa treceti pe la Eclecticó, va mai spun ca au si Christmas Sale intre 19-22 decembrie!

Eclecticó Studio

Str. Gral. Constantin Budisteanu 18, Bucuresti

Program: Marti-Duminica 11.00-19.oo

www.eclectico.eu

EclecticoStudio (6)

Imagini via: Eclecticó StudioLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *