Fascinanta Huguette Clark si casele ei incredibile

Cum justifici faptul ca ai in proprietate trei dintre cele mai impresionante apartamente din New York, un domeniu fabulos in Santa Barbara (California) si un conac in Connecticut si nu vizitezi niciunul dintre ele timp de zeci de ani? Excentricitate? Nebunie? Povestea mostenitoarei unui imperiu care rivaliza cu averea Rockefellerilor este mult mai complexa decat atat, dar si mult mai lunga, avand in vedere ca Huguette a trait pana la varsta de 104 ani.

Huguette Clark (25)

Huguette Clark, cca. 1943

Contorizand deja din prima fraza mai multe recorduri decat majoritatea miliardarilor de acum, viata Huguettei Clark este cu adevarat fascinanta si o plaseaza in istorie ca unul dintre personajele feminine marcante (desi aproape complet absenta din viata publica) ale secolului XX, alaturi de o alta reprezentanta a marilor familii americane, Brooke Astor, trecuta in nefiinta la venerabila varsta de 105 ani.

Huguette Clark (12)

Portretul lui W.A. Clark, la Bellosguardo, in California

William Andrews Clark (1839-1925) si-a construit averea in timpul goanei dupa aur, extragand cupru in minele din Montana si Arizona si investind banii castigati in afaceri bancare, cai ferate, cherestea, ziare sau constructii. Spre finalul sec. XIX, Clark era cot la cot cu John D. Rockefeller in cursa pentru titlul de cel mai bogat american. Cu toate ca W.A. Clark nu a fost niciodata un nume rasunator pentru cei mai multi, Clark County (Nevada) ii poarta numele, orasul Las Vegas fiind infiintat ca statie pe traseul caii ferate ce lega San Pedro, Los Angeles si Salt Lake City, detinuta chiar de el. Averea si ambitia l-au ajutat sa obtina un loc in Senat, mituind membri ai legislativului pentru a-l alege. Prima sa sotie, Katherine Louise Stauffer, cu care a avut patru copii, a murit in 1893, iar in 1904 Clark a anuntat ca se casatorise, inca din 1901, cu pupila sa, Anna La Chapelle, cu 40 de ani mai tanara, cu care avea o fetita in varsta de doi ani, Louise Amelia Andrée Clark, rapusa de meningita la 17 ani.

Estate of Huguette Clark from EmptyMansionsBook.com

Huguette Clark in copilarie

Pe 9 iunie 1906, la Paris, s-a nascut ultima fiica a lui W.A. Clark, Huguette Marcelle Clark. Intr-o era a exceselor, viata micutei Huguette a inceput in ton cu vremurile, William construind in 1910 una dintre cele mai decadente locuinte din America, un palat in stil neoclasic la intersectia intre Fifth Avenue si 77th Street, in New York. Cei patru membri ai familiei aveau la dispozitie 121 de camere, patru galerii de arta, bai turcesti si propria linie ferata pentru aducerea carbunelui necesar pentru incalzit.

Huguette Clark (2)

Huguette Clark (20)

Senatorul Clark a murit in 1925, iar palatul sau din New York a fost vandut in 1927 pentru jumatate din suma care a fost cheltuita la constructia lui. Cativa ani mai tarziu, cladirea a fost demolata, pentru a face loc imobilelor de apartamente. La fel s-a intamplat cu palatele familiilor Astor si Vanderbilt. Epoca de aur trecuse.

Huguette Clark (29)

O tanara Huguette

Huguette Clark a crescut in inalta societate newyorkeza si a fost educata la Miss Spence’s School for Girls. Ea a avut doua mari pasiuni de-a lungul vietii: arta si colectionarea papusilor. Lor li s-a dedicat in intregime, neglijandu-si familia, evitand contactul cu societatea si punand punct singurului ei mariaj dupa mai putin de doi ani de la casatorie. Mostenind o cincime din averea tatalui ei, Huguette ar fi putut sa calatoreasca in lumea intreaga, dar a ales sa locuiasca intr-unul din cele trei apartamente pe care familia le detinea in cladirea de la 907 Fifth Avenue (NY), cu mama sa Anna, pana la moartea acesteia in 1963.

Din 1930, Huguette Clark a disparut practic din viata publica, fiind surprinsa intr-o ultima fotografie in ziua divortului sau, in Reno, Nevada, pe 11 august 1930. Timp de peste 50 de ani a trait in singuratate in apartamentul de pe Fifth Avenue, zi dupa zi doar in compania papusilor ei si mentinand un regim de viata extrem de sever. Intr-o zi de martie in 1991, octogenara retrasa si-a parasit locuinta si s-a internat in spitalul Beth Israel din Manhattan, cu leziuni canceroase netratate pe fata. Desi sansele de supravietuire erau mici, Huguette s-a insanatosit, dar nu a vrut sa se mai intoarca niciodata acasa, petrecandu-si ultimii 20 de ani din viata intr-o camera modesta de spital. Familia nu a vizitat-o niciodata, iar persoanele care i-au fost cele mai apropiate erau infirmierele care o ingrijeau permanent, avocatul si contabilul sau.

Huguette Clark (56)

Unul dintre autoportretele Huguettei Clark, in casa sa din New York, anii ’50-’60

Doamna Clark a murit cu numai doua saptamani inainte de a implini 105 ani, pe 24 mai 2011, intr-o profunda singuratate. Necrologul sau a aparut pe prima pagina a ziarului New York Times, la fel ca al tatalui ei. Evenimentul a generat insa un val de popularitate, Huguette devenind faimoasa post mortem, ca urmare a averii pe care a lasat-o in urma. Aproape 300 de milioane de dolari si o colectie imensa de arta si artefacte – tablouri de Monet, mobilier din sec. XVII si XVIII, viori Stradivarius, bijuterii Cartier in cutiile originale – au reprezentat un magnet pentru familia ei, rudele inghesuindu-se care mai de care sa justifice cat de des au avut contacte cu dna. Clark si cat valoreaza afectiunea lor, in mostenire. Procesul de contestare a testamentului a durat mai multi ani, in el fiind implicate si infirmierele, avocatul si contabilul, carora Huguette le oferise, de-a lungul anilor, daruri cu valori suspicios de mari, de ordinul zecilor de milioane de dolari.

Christie's from EmptyMansionsBook.com

Estate of Huguette M. Clark from EmptyMansionsBook.com

Christie's from EmptyMansionsBook.com

Un diamant roz de 9 carate, vandut de Christie’s in 2012 cu 14 milioane de dolari

Christie's from EmptyMansionsBook.com

Rama foto realizata de Cartier, cca. 1910

Christie's from EmptyMansionsBook.com

Bratara Art Deco cu smaralde si diamante, Cartier, cca. 1925

Cea mai interesanta parte a mostenirii Clark o reprezinta, fara indoiala, cele 5 proprietati fabuloase, care au ramas nefolosite timp de zeci de ani. Casele au fost insa intretinute cu mare grija in tot acest timp, mobila acoperita cu atentie, tablourile sterse de praf regulat, gradinile ingrijite permanent, ca si cum proprietara ar putea sosi in orice moment. Cate o echipa de ingrijitori a muncit zi de zi la fiecare dintre cele cinci case.

Huguette Clark (5)

Vedere aeriana a domeniului Bellosguardo – fotografii via Empty Mansions, cea mai complexa sursa de informatii despre Huguette Clark

Cea mai intinsa proprietate Clark este un domeniu pe malul Oceanului Pacific in Santa Barbara, California, cu o valoare estimata de 100 de milioane de dolari. Domeniul, numit Bellosguardo, are o deschidere imensa catre ocean, insa este protejat de priviri indiscrete de o liziera de arbori de jur imprejur. In centru, conacul cu arhitectura de inspiratie franceza, a fost construit de Anna LaChapelle Clark in 1933 – exact in timpul marii crize economice-, dupa proiectul arhitectului Reginald Johnson. Din anii ’50, Huguette nu a vizitat niciodata casa, desi totul a ramas inghetat in timp, exact cum era atunci cand l-a parasit. Regulile dupa care domeniul a fost pastrat erau atat de stricte, incat atunci cand un scaun a fost mutat, ingrijitorii au intocmit o nota explicativa. Huguette a marturisit, discret, ca Bellosguardo ii aminteste de vremea copilariei si de mama ei, asa ca orice vizita aici ar intrista-o.

Huguette Clark (1)

Huguette Clark (61)

Huguette Clark (17)

Huguette Clark (59)

Huguette Clark (60)

Huguette Clark (62)

Huguette Clark (57)

Interioarele fastuoase de la Bellosguardo, fotografii cca. 1940

Bellosguardo a fost acoperit de aceeasi aura de mister ca si intreaga poveste Clark, iar atunci cand a fost lansata o carte postala cu imaginea aeriana a proprietatii, Huguette si-a instruit avocatii sa cumpere intreg stocul, pentru ca nimeni sa nu poate vedea cum arata casa. Conacul a fost donat, dupa moartea mostenitoarei, Fundatiei Bellosguardo, infiintata la dorinta dnei. Clark pentru a promova arta si a transforma cladirea in muzeu.

Huguette Clark (54)

O alta proprietate ce a starnit controverse este Le Beau Château, o casa de 1300 de mp, pe un vast domeniu impadurit din Connecticut. Huguette a cumparat cladirea si terenul in anii ’50, dar nu a petrecut nici macar o zi acolo in timpul vietii sale, intentionand sa il foloseasca doar ca refugiu in cazul unui atac nuclear asupra New York-ului. Construit in 1937 si proiectat de firma newyorkeza Voorhees, Gmelin and Walker, conacul are 22 de camere – noua dormitoare, noua bai – 11 seminee, un studio de pictura, o biblioteca, sala de muzica si cele mai noi electrocasnice… pentru anii 1950. Desi arhitectura nu este moderna, cladirea are structura din beton armat, aceste fiind unul dintre motivele pentru care Huguette Clark a ales-o.

John Makely. Collection of Bill Dedman from EmptyMansionsBook.com

Stefenturner.com via Barbara Cleary’s Realty Guild, from the book "Empty Mansions."

John Makely. Collection of Bill Dedman from EmptyMansionsBook.com

John Makely. Collection of Bill Dedman from EmptyMansionsBook.com

John Makely. Collection of Bill Dedman from EmptyMansionsBook.com

Domeniul este de vanzare inca din 2006, cand pretul a fost stabilit la 34 de milioane de dolari, insa a fost vandut abia in aprilie 2014, pentru doar 14 milioane, creatorului de moda Reed Krakoff. Daca nu va fi divizata, proprietatea ramane una dintre cele mai mari din jurul New York-ului, cu 21 de hectare de padure inconjurand conacul.

John Makely, collection of Bill Dedman, EmptyMansionsBook.com

Exteriorul cladirii 907 Fifth Avenue

Fascinante prin grandoarea si povestea lor, apartamentele de la 907 Fifth Avenue sunt cei mai potriviti martori pentru a explica viata excentricei artiste. Dupa moartea lui William Clark in 1925, Huguette si mama sa s-au mutat din palatul de la 962 Fifth Avenue in apartamentul de la etajul 12 al cladirii de la numarul 907. Se intampla in perioada in care elita Manhattan-ului migra din vilele pe care si le construisera in cladiri cu apartamente, noi si echipate cu dotarile moderne. Pentru a pastra in cadrul unei cladiri cu fatada unitara o ierarhie sociala, importanta unei familii nu a mai fost masurata doar in dimensiunea casei, criteriul esential devenind cine locuieste la ultimul nivel si are cea mai buna vedere asupra Central Park. Lucrurile raman la fel si astazi.

John Makely, collection of Bill Dedman, EmptyMansionsBook.com

Vedere peste Central Park, de pe acoperisul cladirii 907 Fifth Avenue

Asemanatoare multor cladiri de apartamente din Manhattan, construite la inceputul sec. XX, 907 Fifth Ave. a fost realizata in 1916 de catre arhitectul J.E.R. Carpenter, intentionandu-se inchirierea locuintelor. Apartamentul de la etajul 12 avea 28 de camere si era unul dintre cele mai opulente din oras. Mai tarziu, doamnele Clark au cumparat si o mare parte din etajul 8 al cladirii. Dupa moartea Annei in 1963, Huguette si-a creat aici un adevarat muzeu, in timp ce apartamentele din restul cladirii au fost subimpartite de-a lungul deceniilor, la fel ca in majoritatea cladirilor din oras. Combinate, apartamentele doamnei Clark ar putea forma cea mai mare proprietate de lux ramasa in Manhattan, cu sali somptuoase insirate de-a lungul intregii laturi a cladirii orientata spre Central Park.

Huguette Clark (6)

Schema etajului 8, in medalion schema etajului 12, in varianta originala

Un element interesant al apartamentelor este “galeria de intrare”, practic un hol de intrare supradimensionat, ce servea pentru primirea oaspetilor si chiar pentru desfasurarea seratelor. Aceasta incapere era la moda in perioada antebelica, printre constructiile rezidentiale destinate familiilor din inalta societate. Desigur, toate celelalte camere importante – camera de zi, biblioteca, sufrageria sau dormitorul principal – trebuiau sa aiba seminee functionale, tavane inalte si ferestre generoase catre parc.

Estate of Huguette Clark from EmptyMansionsBook.com

Pasind in locuinta Huguettei Clark, cu mai mult de 60 de ani dupa ce ultimele petreceri au avut loc aici, trebuie sa te cuprinda fiorii. Totul este incremenit in timp, tablourile cumparate sau pictate de Huguette sunt stivuite in colturile camerelor, iar incaperi intregi ii gazduiesc imensa colectie de papusi, casute si mobilier in miniatura.

Estate of Huguette Clark from EmptyMansionsBook.com

Estate of Huguette Clark from EmptyMansionsBook.com

Totalizand aproape 1400 de mp, apartamentele au intrat pe piata imobiliara in 2012, dupa deschiderea testamentului, fiind estimate la un pret total de aproape 60 de milioane de dolari. Etajul 12 a fost cumparat cu 25,5 milioane, dar stucaturile complicate, ancadramentele de piatra si pardoselile originale din lemn au nevoie de restaurare si intretinere in valoare de alte cateva milioane. Totusi, pentru a readuce la gloria de odinioara unul dintre ultimele mari penthouse-uri din New York, eu cred ca merita.

Huguette Clark (14)

Estate of Huguette Clark from EmptyMansionsBook.com

Cele doua apartamente de la etajul 8 au fost recompartimentate, cel mare – 8W, care a fuzionat cu o bucata din 8E – fiind vandut directorului unui fond de investitii, pentru 22,5 milioane de dolari. Mai micul 8E, cu numai doua dormitoare, dar una dintre galeriile de intrare originale, a fost ultimul care si-a gasit un proprietar, la pretul de 6,8 milioane de dolari. Desi cel mai mic dintre cele trei, 8E nu e chiar o garsoniera, putand concura in continuare cu cele mai luxoase apartamente din Manhattan.

Estate of Huguette Clark from EmptyMansionsBook.com

Estate of Huguette Clark from EmptyMansionsBook.com

Estate of Huguette Clark from EmptyMansionsBook.com

Estate of Huguette Clark from EmptyMansionsBook.com

Ar putea fi toaleta cu cea mai frumoasa vedere din Manhattan?

Estate of Huguette Clark from EmptyMansionsBook.com

Trecand de la copilaria petrecuta intr-un palat, la o existenta izolata deasupra celui mai aglomerat oras din America si incheindu-si viata intr-o camera austera de spital, Huguette Clark ramane, pentru mine si milioanele de cititori ai articolelor aparute despre ea, o personalitate, o artista cu o poveste captivanta, ale carei actiuni contrazic adesea marturiile celor care au cunoscut-o. Bill Dedman, reporterul care a scris prima oara despre ea si, mai tarziu, a devenit autorul unei carti despre doamna Clark, intitulata Empty Mansions, este convins de luciditatea ei pana la final: “Era o femeie excentrica, lucida, capabila, generoasa, o artista, care s-a bucurat de toate beneficiile bogatiei. E interesata de muzica si pictura, si istorie japoneza, si sa construiasca mici castele, si de colectia ei de papusi, si este generoasa cu cei pe care ii cunoaste, si chiar si cu strainii. Aceea a fost viata pe care si-a dorit-o si pe care a trait-o.”

Huguette Clark (18)

Surse: emptymansionsbook.com ; therealdeal.com ; townandcountrymag.com ; nbcnews.com ; ny.curbed.com ; npr.org



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *