House of Dior Seoul – proiect Portzamparc & Marino

Dior (1)

Data de 20 iunie 2015 reprezinta un moment important in istoria si evolutia casei Dior, marcand inaugurarea celui mai mare magazin din lume, in districtul Gangnam-Gu din Seoul. Structura are sase etaje, iar exteriorul pare invaluit de petale albe unduite, un omagiu adus influentelor florale prezente de-a lungul timpului in creatiile Dior.

Dior (2)

Arhitectul Christian de Portzamparc a acceptat provocarea de a imagina si proiecta o cladire unica, iar de la prima linie pe hartie si pana la constructia finita, procesul s-a intins pe o perioada de patru ani. Studiind arhiva Dior, modelele rochiilor si drapajele, Portzamparc explica nasterea conceptului: “M-am gandit la miscarea materialelor, la efectele tesaturii, si am creat o fatada care exploreaza aceste elemente (…) Am inceput de la aceasta suplete sculpturala.” Forma finala a anvelopei aminteste de doua rochii realizate de Christian Dior in 1940, Cyclone si Cocotte.

Dior (3)

Imaginea celor 11 “petale” a fost dificil de pus in practica: dintr-un amestec de rasina, gips si panza a fost realizata macheta, pe baza careia s-au realizat cofrajele uriase ale pieselor. Piesele finite ale fatadei, inalte de pana la 20 de metri, au necesitat un efort imens pentru a fi transportate si montate pe sit, blocand traficul in Seoul. Asezate perfect pe pozitie, ele lasa vizitatorii sa patrunda dincolo de cortina, intr-un univers spectaculor, interiorul gandit de Peter Marino.

Dior (6)Scara sculpturala ghideaza clientii catre colectiile de prêt-à-porter, accesorii si parfumuri pentru femei, dar si pentru barbati. O galerie de arta si cafeneaua Dior de la ultimul etaj completeaza aceasta interpretare contemporana a istoriei casei Dior.

Dior (4)

Dior (5)

Imagini via: DiorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *