Interioare din Bucureștiul de altădată

interioare Buc vechi (14)

La intalnirile intre prieteni, arhitecti si ne-arhitecti, dezbatem tot mai des starea orasului si a cladirilor frumoase si vechi, majoritatea in pericol de a se prabusi la prima zgaltaiala mai puternica. Consens in opinii exista mereu, toti povestim emotionati ce bloculet interbelic am descoperit in timp ce ne plimbam prin labirintul de stradute din centru, sau ce apartament impresionant am avut ocazia sa vizitam din intamplare, dupa care oftam adanc la gandul ca peste cativa ani, sau poate chiar mai curand, acel loc, un mic univers care contine istoria si povestile celor care l-au ocupat sau i-au trecut pragul, nu va mai exista. Pur si simplu va disparea! Gandul asta imi da frisoane, nu stiu daca doar mie.

Sigur, au disparut cladiri mult mai valoroase si inainte, un singur exemplu – picatura dintr-un ocean – ar fi casa arhitectului Grigore Cerkez, dar cu fiecare cladire – si interior – de valoare care dispare, suntem mai saraci. Probabil ati mai auzit discursul asta, poate sunteti de acord, poate nu, poate in numele progresului si al autostrazilor suspendate ati prefera sa radem toate maghernitele astea de pe fata pamantului. Dar ma bantuie intrebarea (retorica), cu ce ramanem? Cu blocurile comuniste, pe care ne chinuim sa le ingrijim si sa le coloram – si ce bine ne iese, ca unui Picasso schizofrenic – si sa le facem sa arate ca niste blocuri Lego, cu turnurile de birouri fara pic de originalitate, cu mallurile ca niste cutii de conserve. O sa uitam ce inseamna arhitectura, ce inseamna detaliu, ce inseamna estetica, ce inseamna frumos, pana la urma. Si atunci, normal ca vom uita si ce este un arhitect si ce trebuie sa faca el, in afara de a pune nenorocita aia de stampila patrata pe niste hartii.

Ma bucur ca din ce in ce mai multi oameni cu care discut sunt in asentimentul meu cand vine vorba de subiectul asta, dar sunt si constienta ca e greu sa schimbi ceva concret doar cu o parere. La finalul zilei, daca vor cumpara un apartament, cel mai probabil vor alege 2 camere in blocurile de pe Stefan cel Mare si nu 4 camere intr-un imobil interbelic langa Cismigiu, desi primul va fi mai scump. De ce? Pentru ca viata e mai importanta decat estetica. O constatare nu mai putin trista decat adevarata. Intr-o tara care aloca mai putini bani intr-un an intreg pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic decat pentru schimbarea bordurilor pe un bulevard, viitorul nu e deloc luminos.

Ce ne ramane de facut? Nu multe, dar vreau sa pastrez macar amintirea acestor spatii, pentru atunci cand nu vor mai fi. Pentru ca o arhiva de imagini si proiecte este o munca titanica, ma rezum a aduna, din cand in cand, imagini cu interioare si detalii, numai bune de contemplat intr-o zi ploioasa si, de ce nu, de a deveni surse de inspiratie. Nu incit la a copia vechiul, ci la a-l studia, pentru ca priceperea arhitectilor de altadata se va pierde odata cu disparitia operei lor. Ca arhitect, te gandesti ca ceea ce proiectezi va ramane in urma ta, martor al priceperii si talentului tau, dar nu esti de multe ori constient ca durata de viata a cladirilor poate fi mult mai scurta decat te astepti.

interioare Buc vechi (13)

interioare Buc vechi (12)

Un penthouse pe malul Dambovitei – interiorul aproape regal te impiedica sa iti imaginezi ca e un apartament “la bloc”, desi cladirea cu noua (daca le-am numarat corect) etaje este unul dintre primele exemple de imobil cu apartamente de o asemenea inaltime din Bucuresti. Semineul din prima imagine este functional, pentru ca la ultimul nivel si cu vedere spre rau, tot ce mai lipseste este un foc de lemne mocnit in fundal. Una din curiozitatile pe care le-am aflat despre acest apartament si despre altele asemenea este ca, de multe ori, la ultimul nivel al cladirii, arhitectul isi proiecta propriul apartament, de obicei cel mai frumos dintre toate. Iata ce insemnau arhitectii pe vremuri! A fost vandut acum cateva luni cu mai putin de 80000 de Euro.

interioare Buc vechi (4)

interioare Buc vechi (1)

interioare Buc vechi (2)

Camere inalte, ferestre in arcada, oglinzi venetiene, candelabre si sobe cu detalii Art Deco. Difera destul de mult de apartamentele de azi, nu-i asa? 

interioare Buc vechi (5)

interioare Buc vechi (6)

Trecerile largi intre spatii si ferestrele generoase dau o alta senzatie fata de celulele prefabricate care sunt camerele de bloc de acum. 

interioare Buc vechi (8)

interioare Buc vechi (9)

interioare Buc vechi (7)

Intrarile in bloc nu erau spatiile deprimante de acum, detaliile de finete erau prezente si la interior si la exterior. Placerea de a ajunge acasa incepea inca de pe trotuar.

Imagini via: imobiliare.roLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *