Marea renovare ep. 2 – weapons of mass destruction

cismigiu 2 (3)Demolition (wo)man!

Dupa ce v-am facut cunostinta cu noul cuib, e timpul sa trecem la treaba! Pentru ca am de gand sa va arat, cu dovezi concrete, ce inseamna renovarea unui apartament si care sunt cele mai des intalnite probleme.

Primul pas este schitarea unui plan de bataie, la baza caruia stau doua elemente esentiale: bugetul si termenul de realizare a lucrarilor. Aproape sigur, ambele vor fi depasite. E normal, pentru ca vei pleca de la niste estimari, tocmai de aceea trebuie sa prinzi in buget o categorie de “neprevazute” si sa te inarmezi cu rabdare si in ceea ce priveste depasirea termenelor. In cazul meu, fiind vorba de o cladire veche, construita dupa alte reguli decat cele din ziua de azi, lucrurile s-au complicat si mai mult. Nu este o tragedie, sau un capat de tara, renovarile nu sunt intotdeauna simple, dar daca ai in minte rezultatul final, mergi inainte cu convingere.

In buget trebuie sa prinzi atat costurile materialelor – tencuieli, adezivi, instalatii, finisaje, dotari etc. – cat si manopera, pentru toate categoriile de lucrari. E o prezentare simplista a unui buget, dar nu vreau sa intru acum in detalii, pentru ca exista diferente majore intre renovarea unei garsoniere la bloc sau a unei case individuale, de exemplu.

Echipa e si ea foarte importanta. Sigur ca e ideal sa gasesti o echipa in care sa ai incredere, dar chiar si asa, o lectie pe care am invatat-o dupa multe experiente neplacute, este: nu-i scapa din ochi nici macar un minut! Pentru ca fix in acel minut vor face o boacana care te va costa pe tine timp, bani si nervi. Exista multi profesionisti care vor executa lucrari de finete perfect, dar sunt si ei oameni si atata timp cat nu este casa lor proprie si personala, sunt toate sansele sa aiba oarece scapari.

cismigiu 2 (10)

and so, we begin! out with the old, in with the new…

cismigiu 2 (9)

camera cu balcon, pe peretele din stanga era cada… adio, sa ne vedem cu bine in noua baie!

Lucrarile au inceput cu o “golire completa”. Practic, am curatat interiorul pana la caramida si beton. Tencuieli, instalatii vechi, parchet, dusumea si umplutura, toate au fost scoase si aruncate. Fara regrete, oricum erau intr-o stare deplorabila, visul meu de a salva parchetul masiv era irealizabil. Oricum, curatenia asta completa e si mai igienica, nu mai ramane nimic vechi, prafuit sau posibil mucegait. Singurele care au ramas au fost usile si tocurile din lemn masiv, imense si mult mai tepene decat multe variante noi din magazine. Nu aveau nevoie decat de o sablare si o revopsire. A, si cada din fonta, care urmeaza sa primeasca acelasi tratament.

cismigiu 2 (2)

caramida, glorioasa caramida… ai iesit la suprafata, ma bucur sa te vad!

cismigiu 2 (4)

descoperiri arheologice

Partea asta a mers foarte repede, oamenii au intrat in apartament la inceputul lui decembrie si pana la sfarsitul lunii curatasera si scosesera tot. N-au avut nevoie decat de ciocane, forta bruta si foarte, foarte multi saci de rafie. Nici prea multa planificare nu a fost necesara, a fost un fel de mini derby al distrugerii. Ma intreb daca n-ar fi trebuit sa dau o petrecere legendara inainte, ca tot nu mai era nevoie sa curat nimic!

Continuarea… in episodul urmator!

cismigiu 2 (12)

cati saci vedeti in imagine? intrebare capcana!

cismigiu 2 (14)

Imagini: ©exhibitd



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *