Mostenirea britanica

conversii Anglia (37)

Diferentele dintre romani si englezi sunt multe, de la politetea englezeasca vs. franchetea romaneasca si pana la lejeritatea cu care englezii trateaza vremea lor capricioasa vs. obsesia romaneasca vis a vis de “curent”. Printre ele, undeva acolo, se regaseste si preocuparea si respectul britanicilor pentru patrimoniul construit. Acel palier al constiintei individuale si de natie care la romani a fost inabusit bine de tot de comunism prin procesul continuu de analfabetizare a populatiei in incercarea de a forma un popor de muncitori. Romanul, cand se duce in Anglia si mai ales in zonele rurale, se cruceste cel mai probabil vazand nu doar cum se chinuie englezii sa restaureze si sa conserve casele vechi de sute de ani, implicandu-se cu buna stiinta intr-un proces care dureaza ani intregi, consuma sume exorbitante si necesita mult mai multe avize si permise decat cunoastem noi din legislatia romaneasca. De ce, s-ar intreba romanul, sa te chinui atat, pentru o cosmelie amarata, veche si darapanata, pe care apoi te costa mult sa o incalzesti si sa o intretii, cand ai putea foarte bine sa o faci una cu pamantul si in locul ei sa ridici mandrete de vila (sau bloc, depinde cati copii, nurori, soacre sau pisici are omul) cu termopane, polistiren, acoperis de tabla plastifiata, in orice culori vrea muschiul tau de Matisse, totul foarte ieftin, of course! Nebuni si englezii astia, n’est-ce pas?

conversii Anglia (38)

conversii Anglia (39)

conversii Anglia (40)

conversii Anglia (42)

Prioritatile englezesti vs…

conversii Anglia (43)

… luxul romanesc

Nu are rost sa tin aici o morala prea dura beneficiarului roman doritor de un camin, nu are rost si nu o sa schimb eu radical perceptia unei natii intregi, iar articolul de fata nu pune accent pe interioare inspirat decorate, ci ilustreaza un concept, care in tarile vest europene demonstreaza valoarea si potentialul cladirilor istorice: conversia. De ce britanicii platesc milioane de lire pentru a transforma in locuinta un hambar din lemn in pericol de a se prabusi sau pentru a-si realiza un camin de poveste intr-o biserica abandonata? In mod cert, nu pentru confortul termic pe care pare, la prima vedere, sa il ofere structura. Un ochi educat vede ceea ce se afla in spatele prafului adunat peste decenii si, ajutat de un arhitect la fel de pasionat de subiect, da o noua viata unei cladiri care isi poate, astfel, duce povestea mai departe o buna bucata de timp.

conversii Anglia (7)

conversii Anglia (9)

conversii Anglia (12)

conversii Anglia (14)

conversii Anglia (15)

Hambar restaurat in Essex, Marea Britanie, de vanzare pentru £1,100,000.00

Deci, ce fac englezii in timp ce noi ne distrugem metodic putinele cladiri valoroase care ne-au mai ramas? Restaureaza in draci, tot ce prind! Conace si castele, desigur, dar si casute minuscule, construite parca pentru hobbiti, grajduri, biserici, anexe. Si la ei restaurare nu inseamna sa torni ceva beton, ca sa stea in picioare sandramaua, sa inlocuiesti tamplaria cu PVC multicameral si sa o imbraci cu un strat cat mai gros de polistiren. Inseamna cu totul altceva: sa readuci la lumina cele mai valoroase elemente ale constructiei, sa lasi arhitectura originala sa vorbeasca de la sine, sa intervii cat mai putin si cat mai discret si, mai ales, cat mai inteligent posibil, pentru a-ti crea confortul de care ai nevoie in prezent. Si da, este posibil ca o structura veche sa devina, prin intermediul unor sisteme eco-friendly, o casa pasiva. Sigur, e greu, scump si frustrant pe parcurs, dar rezultatele sunt exceptionale. Nu cred ca cineva poate spune cu mana pe inima ca nu ii plac exemplele de fata si ca prefera casele de duzina rasarite in Romania dupa 1990.

conversii Anglia (17)

conversii Anglia (18)

conversii Anglia (20)

conversii Anglia (19)

conversii Anglia (21)

conversii Anglia (22)

Casa traditionala cu acoperis din stuf, datand din sec. XVII, Dorset, Marea Britanie

conversii Anglia (23)

conversii Anglia (24)

conversii Anglia (25)

conversii Anglia (26)

conversii Anglia (27)

O structura splendida si masiva din piatra, transformata in locuinta, Dorset, Marea Britanie

conversii Anglia (29)

conversii Anglia (32)

conversii Anglia (31)

conversii Anglia (33)

conversii Anglia (35)

Un domeniu intreg, plin de istorie, in Dorset, fosta rezidenta a Lordului Londonderry

conversii Anglia (1)

conversii Anglia (2)

conversii Anglia (4)

conversii Anglia (5)

conversii Anglia (6)

Conversia unui hambar, in Norwich, Marea Britanie

Cum spuneam, nu imi fac iluzii ca situatia, in mare, se va schimba radical. Motivele sunt multe si le stim, de la indiferenta si coruptie pana la lipsa fondurilor, chiar atunci cand exista vointa. O restaurare nu e un lucru atat de simplu si nu se poate sustine, sa zicem, dintr-o campanie de kickstart in care mai multi binevoitori doneaza sume modice. Ce putem sa facem, atunci, ca simpli “trecatori”? Sa sustinem tare, vocal si fizic, patrimoniul. Sa vizitam castelele si domeniile care au fost deja restaurate, sa alegem sa innoptam la un conac boieresc cu aer de odinioara in locul unui hotel ultramodern (somnul va fi mult mai linistit, va garantez), sa povestim tuturor la intoarcere experienta si sa ii indemnam sa vada ce bijuterii are Romania si ce pacat ar fi sa le pierdem.

conversii Anglia (45)

Putinele restaurari exemplare din Romania merita vazute, pentru raritatea lor, devenind adevarate destinatii exotice locale – aici, domeniul Jósika, com. Moldovenesti, Cluj

conversii Anglia (44)

Aflati mai multe despre starea patrimoniului romanesc pe Monumente Uitate

Imagini via: 1 – 5 | 6 | 7-11 | 12-17 | 18-22 | 23-27 | 28-32 | 33-34Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *