Noul TNB, in spatele scenei

renovare TNB (10)

La sfarsitul lunii octombrie, in paralel cu inceperea stagiunii teatrale, a fost inaugurat Teatrul National Bucuresti (TNB), dupa realizarea unor interventii importante de reabilitare si restaurare. Cu cateva zile inainte, impreuna cu un grup de colegi arhitecti, am avut privilegiul de a face un tur al teatrului, ghidat de dl. arh. Romeo Belea, autorul proiectului de restaurare.

renovare TNB (4)

renovare TNB (6)

renovare TNB (5)

renovare TNB (7)

renovare TNB (9)

Tronul lui Stefan cel Mare din piesa Apus de Soare, stagiunea 1973

Turul a inceput din fostul hol al operetei, pe care eu nu am avut ocazia sa il cunosc decat ca spectator de opereta. Transformat in detaliu, dar nu in esenta, spatiul pare acum mai luminos, detaliile structurale sunt evidentiate subtil, iar candelabrele sunt adevarate sculpturi, sustinand functiunea de spatiu expozitional, ce a fost atribuita holurilor si coridoarelor. Ele vor gazdui expozitii temporare si permanente, printre exponate numarandu-se o serie de opere valoroase – sculpturi, picturi, tapiserii – scoase din depozitele TNB, pe care publicul nu a avut ocazia sa le vada pana acum. Fiecare foaier din fata unei sali este dedicat expunerii unui artist roman.

renovare TNB (15)

renovare TNB (11)

renovare TNB (12)

renovare TNB (17)

Fosta sala a operetei devine o sala de spectacol versatila, deoarece randurile de scaune sunt actionate mecanic si planul se poate transforma dintr-unul in stil italian intr-un plan elisabetan, permitand jucarea unei piese de teatru in doua moduri si oferind o surpriza spectatorilor.

renovare TNB (14)

renovare TNB (24)

renovare TNB (23)

renovare TNB (25)

renovare TNB (26)

TNB va avea sapte sali de spectacol, mai multe decat inainte de renovare. In proiectul initial al teatrului au fost prevazute spatii vaste si inalte pentru depozitarea decorurilor, sau pentru atelierele de pictura. Aceste spatii nu mai sunt necesare in prezent, ele facand acum loc jocului actoricesc si publicului, sau capatand destinatia de cafenele, restaurante si magazine. Teatrul are acum acces din toate strazile adiacente, iar senzatia de deschidere din foaier, mai ales datorita usilor mari vitrate ce dau catre Str. Tudor Arghezi, este foarte placuta.

renovare TNB (20)

renovare TNB (21)

renovare TNB (22)

La stabilirea solutiei functionale, arhitectul si beneficiarul – dl. Ion Caramitru, directorul TNB, a reprezentat institutia in acest proces – au studiat modul cum functioneaza teatrele nationale din alte capitale europene, luand in principal ca exemplu Londra. Astfel, teatrul va deveni un spatiu primitor, dedicat nu doar spectacolelor, ci unul care incearca sa atraga si sa retina publicul cat mai mult timp, oferindu-i posibilitatea de a servi o bautura inainte de spectacol, sau de a lua masa dupa, sau chiar de a intra doar pentru a admira expozitiile.

renovare TNB (27)

renovare TNB (29)

Imagini: © exhibitd



2 responses to “Noul TNB, in spatele scenei”

  1. wow such a great project, perfect mix! But I was wondering… is there a place where I can see your work and designs?
    xo
    Ire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *