Renasterea cinematografului parizian

LE LOUXOR

Ok, poate ca titlul induce putin in eroare, dar in esenta despre asta e vorba! In timp ce noi ignoram importanta protejarii si conservarii patrimoniului construit, parizienii au militat pentru reabilitarea unei constructii remarcabile, Louxor Movie Palace, iar municipalitatea a facut acest lucru posibil.

Louxor Cinema Paris (10)

Louxor Cinema Paris (4)

Louxor Cinema Paris (5)

Cladirea a fost construita in 1920 de catre Henry Zipcy in stil Revival Egiptean si se pare ca este cel mai vechi cinematograf pastrat din intregul Paris.

Louxor Cinema Paris (18)

Louxor in banda desenata, de Claude Plumail, in La Messagère

Louxor Cinema Paris (12)

Unul dintre vechile spatare ale scaunelor

Dupa anii de inceput, cand glamour-ul Hollywoodian umplea salile, la jumatatea secolului XX cinematograful a fost nevoit sa difuzeze pelicule erotice ca sa poata supravietui. Privit prin filtrul istoriei, pana si acest “compromis” pare o pagina interesanta si valoroasa din povestea romantica a faimosului edificiu.

Louxor Cinema Paris (16)

Louxor Cinema Paris (17)

Louxor Cinema Paris (14)

Mai tarziu, dupa obiceiul anilor ’80-’90 (ajuns cativa ani mai tarziu si la noi), a functionat ca discoteca si ulterior ca local gay. Peretii poarta semnele timpului si este foarte interesant de urmarit evolutia in imagini a decorurilor, ce exprima clar stilul vremii. Vanduta in 1990, cladirea a ramas inchisa timp de doua decenii, interiorul incepand sa se deterioreze.

Louxor Cinema Paris (11)

Aici incep diferentele intre povestea cinematografului parizian si cele ale cladirilor istorice de la noi. Desi demolarea Louxor-ului era planificata, in 2010 locuitorii orasului au format o asociatie (Les amis de Louxor) si au initiat o campanie, solicitand Primariei Parisului sa reabiliteze cladirea. Trei ani mai tarziu, superb restaurat, Louxor Movie Palace si-a redeschis portile publicului.

Louxor Cinema Paris (3)

Louxor Cinema Paris (2)

LE LOUXOR

Louxor Cinema Paris (9)

LE LOUXOR

Privind arhitectura, interioarele si detaliile impresionante, incarcate de povesti si de istorie, imi dau seama ca intre oamenii care au luptat cu pasiune pentru acest monument si cladirea pe care acum au privilegiul sa o viziteze din nou, s-a creat o legatura adanca. Oare noi realizam cat de mult din identitatea noastra pierdem odata cu disparitia, rand pe rand, a unor cladiri valoroase din peisajul urban?

LE LOUXOR

Louxor Cinema Paris (1)

Imagini via: messynessychicLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *