Rug rules – cum sa alegi un covor
Acum cativa ani, cand m-am mutat in casa noua, una dintre prioritatile mele in amenajare a fost sa aleg un parchet care sa arate excelent si sa fie foarte rezistent (note to self – poate ar fi util si un articol despre cum sa alegi parchetul). Cu o biblioteca intreaga de imagini in minte, majoritatea inspirate din interioare suedeze cu dusumele reconditionate, m-am orientat repede catre un parchet triplu stratificat de stejar, cu placi lungi de 2-3 metri, care sa aduca exact imaginea de dusumea din lemn masiv.
Ador aspectul curat si modern pe care il are acum apartamentul, dar pe de alta parte pot sa inteleg si nevoia de a-ti rasfata picioarele pasind pe un covor moale. Ceea ce nu voi accepta niciodata din punct de vedere estetic este o pardoseala acoperita de la un capat la celalalt cu un singur covor. Adica ceea ce suntem obisnuiti sa vedem in apartamentele de bloc in care multi dintre noi am crescut. Covorul trebuie sa defineasca o zona, sa lege intre ele cateva piese de mobilier, sa completeze o cromatica a spatiului, nu sa joace rolul de pardoseala.
Ceea ce in engleza se numeste “area rug”, exprimand destul de clar si rolul lui de a delimita o zona in cadrul incaperii, a ajuns si in amenajarile noastre, dar ne mai trebuie informatii suplimentare despre cum sa il alegem si sa il pozitionam. O sa observati, in imaginile de mai jos, ca de cele mai multe ori suntem, fara sa ne dam seama, in situatia “nu asa”:
Daca ne-am lamurit cat de cat privitor la cum sa alegem dimensiunea, alte aspecte sunt la fel de importante. Un covor poate schimba total aspectul unei camere, iar asta este valabil atat in sens pozitiv, cat si negativ. Un covor simplu, neutru, poate uni elementele unui interior eclectic, la fel cum un covor cu modele si culori indraznete poate deveni elementul central de interes al unui spatiu altfel “cuminte”.
Esential este sa alegi un covor constient de rolul pe care il va avea in camera respectiva: daca este amplasat intr-o camera cu mult trafic sau cu risc de patare – cum este camera de zi, cea mai buna alegere sunt covoarele cu tesatura plata, usor de curatat si de intretinut; daca se afla in dormitor, langa pat, un covor moale este mult mai placut la atingere atunci cand pasesti cu talpile goale.
Intrebarile la care trebuie sa iti raspunzi atunci cand alegi un covor: ai parte de multa activitate in casa – copii, animale de companie – atunci evita covoarele pretentioase; ce rol va avea in spatiu – este un reper vizual sau este destinat folosirii intense; cum se va potrivi cu “personalitatea” camerei – covorul nu trebuie sa se asorteze perfect cu toate obiectele din camera, dar preluarea unei nuante sau a unui element decorativ din camera va crea o legatura cu restul spatiului; te vei muta sau vei locui mult timp in acea casa – daca locuiesti in chirie sau stii ca te vei muta de mai multe ori, alege un covor neutru pe care sa il poti lua cu tine in noua casa; pretul – desigur, un factor important, care are doua aspecte – daca vrei sa schimbi des aspectul camerei, poti alege covoare ieftine si colorate, daca vrei un interior atemporal, investeste intr-un covor de calitate! Si nu uita sa il cureti la intervale regulate de timp – covoarele aduna foarte multe bacterii si alergeni.
Materialul este inca un criteriu pe care eu il aplic in alegerea unui covor – nu imi plac covoarele din fibre sintetice, atunci cand pipai un covor de polipropilena nu ma pot gandi decat ce bine ar arde. Prefer fibrele naturale, precum canepa, iuta, lana sau pretioasa matase.
Un truc pe care l-am invatat studiind recomandarile altor designeri este alegerea unui covor pentru holul de intrare. Un element care ofera atat confort – defineste zona de “bun venit”, zona in care te descalti si simti ca ai ajuns acasa, cat si un plus estetic, rupand monotonia pardoselii holului. Un astfel de covor are parte de mult trafic si murdarie, deci trebuie sa fie rezistent, plat si usor de curatat. Mai mult, aici este obligatorie folosirea unei folii antiderapante sub covor, pentru a evita sa aluneci cu el cu tot si sa te trezesti cu picioarele in sus.
Acum a mai ramas un singur aspect – modelul. Aici lucrurile devin atat de complexe incat nici pentru mine nu este usor sa stabilesc niste reguli clare. Colectiile se reinnoiesc in fiecare sezon, iar modelele sunt aproape la fel de variate ca intr-o prezentare de moda. Am presarat in articol cateva dintre alegerile mele, dar linkurile de mai jos o sa va transporte – daca vreti sa explorati – intr-un adevarat univers al covoarelor.
Imagini via: 1 | 2 | 3 | 4 – 6 | 7 | 8a | 8b | 9a | 9b | 10a | 10b | 11a | 11b | 12a | 12b | 13 | 14 | 15
Love love love this post! So useful! You should start a series about “how to chose….”.
And I’d love to sneak a peak at your apartment… ^_^
Oh thank you, this makes me so happy! I will definitely write more on such topics, hope it helps people shopping for the house. You can check out my entire home in this post: http://www.exhibitd.ro/interior/va-invit-in-casa-mea/#.VDOCQRY08Tg Welcome! 🙂