Textile si traditii

textile (18)

Care e legatura intre folclorul irlandez si cel romanesc? Nu pretind a fi etnolog, dar e imposibil sa nu observi la prima vedere asemanarile dintre scaunul realizat de Claire Anne O’Brien si modelele traditionale de scaune romanesti de acum un veac. Claire-Anne s-a nascut in Cork, zona ale carei traditii se citesc in piesele pe care le produce acum. A studiat proprietatile si tehnicile de productie a materialelor textile, cu care experimenteaza permanent, jucandu-se cu forma, textura si scara obiectelor.

textile (9)

Scaune – Transilvania, finalul sec. XIX

textile (3)

textile (2)

textile (7)

Fie ca e vorba de animalutele tricotate sau de scaunele Olann (cuvantul irlandez pentru lana), sursa de inspiratie este Irlanda traditionala, unde pescuitul si tricotatul erau activitati esentiale in viata localnicilor. Imaginea nodurilor pescaresti, a cosurilor de rachita impletite sau a cardiganelor traditionale este reinterpretata in vocabular modern, prin intermediul impletiturilor din lana ce acopera mobilierul simplu din lemn. Intr-un efort de a readuce artizanatul in atentia unei generatii mult prea obisnuite cu produsul de serie, toate materialele componente – naturale, desigur – provin din productia locala, iar lucrul se desfasoara in atelierele mestesugarilor cu traditie.

textile (4)

textile (8)

textile (5)

textile (6)

Aleksandra Gaca a ales sa experimenteze tot cu textilele, dar intr-o maniera mult mai moderna. Ea a dezvoltat o colectie de materiale textile cu proprietati fonoabsorbante. Ideea se dovedeste extrem de utila in cazul interioarelor minimaliste, unde in lipsa obiectelor de mobilier tapitate sau a textilelor de decor (draperii, cuverturi) care sa contribuie la diminuarea zgomotului, panourile Architextil preiau rolul acestora. Realizate prin combinarea de fibre – mohair, poliester rezistent, Lurex rigid – si avand incorporate fire metalice, panourile au calitati vizuale si tactile dintre cele mai diverse: mat sau lucios, rigid sau moale, cu aspect retro, natural sau futurist.

textile (13)

textile (10)

textile (1)

textile (14)

In afara de cerintele functionale, de care se achita excelent, panourile au o componenta estetica esentiala: designul este personalizat, de la culoare pana la textura si compozitie, variind de la panouri de dimensiuni mici, montate pe pereti ca opere de arta, pana la panouri de compartimentare a spatiilor. Jocul cu nuante pastelate si structura tridimensionala a tesaturii – al carei model se naste din concepte arhitecturale sau geometrice – fac aceste textile inteligente foarte tentante pentru modelarea interioarelor, insa moda nu este exclusa ca domeniu de utilizare.

textile (16)

textile (11)

textile (12)   textile (15)  textile (17)

Imagini via: claireanneobrien.com, romania.ici.ro, aleksandragaca.nlLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *