Zash boutique hotel, la poalele Etnei
La poalele Etnei, pe drumurile serpuite care brazdeaza coasta intre Catania si Taormina, printre sute de cladiri abandonate sau asteptand cumparatori, in mijlocul unei livezi de portocali, sta ascuns Zash – un boutique hotel de familie, pe care imi reprosez ca nu l-am descoperit acum cateva luni, cand am vizitat pentru a doua oara Sicilia. Va povesteam atunci ca, in afara oraselor mari si a catorva statiuni, problemele economice ale insulei sunt evidente in peisajul rural – conace de pe vechile mosii vegheaza fantomatic peste hectare de teren necultivat.
Zash e o exceptie, un exemplu bun, dar o asemenea investitie nu e la indemana oricarui sicilian. Aflat in proprietatea familiei Maugeri inca din 1930, domeniul era ocupat pe vremuri de o vie, insa dupa anii ’60 a fost dedicat exclusiv cultivarii citricelor, care gasesc aici o clima perfecta. Vechiul conac, vinaria si gradina si-au recapatat frumusetea printr-o restaurare simpla, dar plina de atentie. Arhitectul Antonio Iraci a pastrat intreg caracterul cladirii, adaugand anexe cu volumetrie simpla si design minimalist.
Cu doar 9 camere la dispozitie, Zash pare mai mult o casa de familie decat un hotel, dar tocmai aceasta restrangere ii permite sa isi dedice atentia fiecarui oaspete in parte. Poti alege sa dormi intr-una dintre camerele din conac, al caror decor simplu e menit sa indrepte atentia spre peisajul mediteranean care se deschide prin ferestrele mari din lemn de castan, oferind privirii Muntele Etna pe de o parte si Marea Ionica pe cealalta.
In fosta pivnita de vinuri s-au strecurat inca trei dormitoare, printre arcadele racoroase de piatra vulcanica si teascul ramas de acum un secol, fermecand vizitatorii cu povesti ale generatiilor trecute. Aici contrastul dintre contemporan si vechi este cel mai vizibil.
Daca te tenteaza ideea de a dormi printre portocali, exista doua camere cu totul speciale. Intr-o anexa nou construita, camerele spa te scufunda in verdele gradinii, unde sirurile de arbori preiau functia de izolare vizuala de la peretii complet vitrati ai constructiei. Roca vulcanica isi gaseste locul intr-un interior modern, punctat de elemente rupestre, destinat unui public suficient de dezinhibat incat sa nu fie deranjat de transparenta spatiului.
In afara de deliciile vizuale, nu lipsesc cele gastronomice, bucataria siciliana fiind una in care naturalul si traditionalul domina. Fructele din gradina se transforma in suc proaspat si aromat, legumele de sezon si pestele proaspat sunt gatite foarte simplu, reprezentand chintesenta bucatariei locale. Insotite de unul dintre soiurile de vin specifice versantilor Etnei – Nerello Mascarese si Carricante – o masa la Zash se anunta o experienta de neratat. In plus, daca imensa piscina cuibarita intre copaci nu vi se pare suficient de relaxanta, in curand isi va deschide usile si spa-ul hotelului. Dupa asemenea imagini, s-ar putea sa imi incalc promisiunea de a nu mai (re)vizita Sicilia prea curand.
Imagini via: zash.it
words fail me…WOW!
Foarte frumos exemplul. Sunt o fana a proiectelor de refurbishment! 🙂