Cool rides – biciclete din lemn

wood bike (3)

Dupa cateva tentative esuate de a-mi mentine verticalitatea pe o bicicleta, care mi-au marcat copilaria, vara trecuta am gustat, in final, placerea plimbarilor pe doua roti, pe poteci de munte sau printre case traditionale, cu popasuri in poienite inflorite, peisajul de poveste desfasurandu-se linistit la picioarele mele. Asta e varianta prescurtata, cenzurata si optimista a povestii, pentru ca nu au lipsit vanataile – prima cazatura a fost pe asfaltul necrutator, urmare a nestapanirii regulilor de baza (cum se opreste bicicleta) – si zgarieturile, deshidratarea, insolatia, febra musculara si toate efectele secundare ale efortului intens cu care nu sunt obisnuita. Rezultatul final: nu doar ca nu ma dau batuta, dar sunt in cautarea unei biciclete, acelei biciclete menite mie, care ma va purta pe culmile Romaniei si ma va duce in noi aventuri, care sper sa nu se termine la dispensar.

wood bike (5)

Cautarea mea se orienteaza spre biciclete practice, potrivite pentru trasee in natura, dar factorul design nu este deloc neglijabil. Daca asta ar fi singurul criteriu, bicicletele din lemn create de Jan Gunneweg ar fi probabil prima mea alegere. Liniile simple si silueta sofisticata sunt trasaturi definitorii pentru modelele olandezului, care intr-o tara unde majoritatea covarsitoare a oamenilor folosesc acest mijloc de transport zilnic si-a gasit mediul perfect pentru a experimenta.

wood bike (12)

wood bike (8)

wood bike (9)

Cele patru modele – Human Bike, Bough Bike, Racefiets si Houten Fiets – sunt diferite ca alura, dar au in comun ideea de a aduce natura in cadrul urban, preocuparea lui Gunneweg fiind de a realiza biciclete simple si functionale, cu accentul pe protejarea mediului (lemnul de stejar provine din paduri unde copacii se taie controlat). Eu as merge un pas mai departe si as zice ca designerul a reusit sa obtina o imagine excelenta pentru toate cele patru variante, acesta fiind cel mai probabil motivul pentru care cineva alege o astfel de bicicleta (in mod sigur nu o va alege pentru “modestul” pret de 1500 Euro).

wood bike (6)

wood bike (4)

wood bike (7)

Imagini via: jangunneweg.nlLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *