Palatul Culturii din Târgu Mureş

Palatul Culturii Targu Mures (3)

Târgu Mureş m-a cucerit vara trecuta, cand am oprit pentru un pranz rapid, pe un traseu fenomenal prin Maramures, despre care o sa va povestesc cu o alta ocazie. Am avut timp doar pentru cativa pasi in Piata Trandafirilor si o masa delicioasa, dar m-am indragostit pe loc de cladirile Art Nouveau ce impanzesc centrul orasului si de aerul linistit si civilizat pe care il emana.

Anul acesta, cand multi evadau la mare de Sf. Maria, care ne-a adus in dar doua zile libere, eu porneam entuziasmata catre Târgu Mureş, nerabdatoare sa bat orasul la picior cu aparatul de fotografiat lipit de mana. Intamplarea face ca am uitat aparatul, dar credinciosul meu telefon si aplicatiile lui magice au fost la indemana.

Una dintre cele mai spectaculoase cladiri din Târgu Mureş, in special prin ochiul unui arhitect, este Palatul Culturii, proiectat de arhitectii Komor Marcell și Jakab Dezső, autorii nu mai putin faimosului Palat Vulturul Negru din Oradea. Cei doi colaborasera in 1907-1908 la constructia Primariei, azi sediul Prefecturii din Târgu Mureş, aflata adiacent Palatului Culturii, in Piata Victoriei.

Palatul Culturii Targu Mures (1)

Palatul Culturii Targu Mures (8)

Palatul Culturii Targu Mures (7)

Palatul Culturii Targu Mures (6)

Palatul Culturii Targu Mures (9)

Palatul Prefecturii, detalii

Palatul Culturii Targu Mures (11)

Palatul Culturii Targu Mures (13)

Fatada este decorata cu mozaic si basoreliefuri impresionante in bronz si piatra

Palatul, construit intre 1911-1913 de catre primarul Bernády György, este o bijuterie Art Nouveau demna de orice album de arhitectura.

Palatul Culturii Targu Mures (14)

Palatul Culturii Targu Mures (15)

Palatul Culturii Targu Mures (19)

Palatul Culturii Targu Mures (17)

Palatul Culturii Targu Mures (18)

Palatul Culturii Targu Mures (16)

Palatul Culturii Targu Mures (21)

In imensul hol de intrare, nu reuseam sa imi dezlipesc privirea de la tavanul boltit decorat cu fresce florale si de la lucratura meticuloasa in bronz  de pe coloanele din marmura de Carrara.  

Cladirea este restaurata exemplar si inauntru functioneaza Filarmonica de Stat, Biblioteca Județeană si Muzeul de Artă (in galeria artistilor romani poti admira lucrari de Tonitza, Gh. Petrascu, Luchian sau Andreescu).

Palatul Culturii Targu Mures (25)

Palatul Culturii Targu Mures (27)

Palatul Culturii Targu Mures (48)

Urcand pe cele doua scari principale, am admirat vitraliile imense cu motive populare si portretele unor personalitati. Frescele sunt restaurate perfect (am vazut si un colt in plin proces de restaurare, dar nu am avut prezenta de spirit sa il fotografiez), iar marmura scarilor pare nou-nouta!

Palatul Culturii Targu Mures (30)

Palatul Culturii Targu Mures (31)

La primul etaj este recreat cabinetul primarului de acum un secol

Palatul Culturii Targu Mures (34)

Palatul Culturii Targu Mures (35)

Palatul Culturii Targu Mures (39)

Sala Oglinzilor este renumita pentru vitraliile ce infatiseaza scene din folclorul secuiesc si care trebuiau să reprezinte Europa la expozitia de arta decorativa de la San Francisco din 1914. Ele au rezistat bombardamentelor celui de-al doilea razboi mondial, fiind depozitate in subsolul cladirii.

Palatul Culturii Targu Mures (29)

Palatul Culturii Targu Mures (43)

Palatul Culturii Targu Mures (44)

Sala Mare, rezervata spectacolelor muzicale, are 800 de locuri si un tavan care te da pe spate, la propriu!

 Imagini: ©exhibitdLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *