Vienna Design Week – Part 2

VDW 2013 (111)

Pe principiul “bate fierul cat e cald”, sau in acest caz, bate la tastatura, Episodul 2 din periplul la Vienna Design Week. On tonight’s show: scaune, cocktailuri, scaune, premiile austriece pentru design, sticlarie, cristale, personaje ceramice si o doamna simpatica… v-am facut curiosi? Sa incepem!

VDW 2013 (34)

VDW 2013 (10)

Intreband localnicii, mi s-a spus ca Gumpendorfer Straße nu este o strada dedicata designului, desi impresia mea trecand pe langa atat de multe magazine si ateliere care expuneau in vitrina moblier a fost exact asta. das möbel, un atelier-shop unde puteai sa vezi relatia directa intre idee si produs, birourile designerilor fiind amplasate intr-o supanta deasupra spatiului de expunere, a expus colectia unui duo de designeri din Linz, MARCH GUT! Asa ii cheama, nu am zis nimic urat! Piesele sunt simple, cu un aer retro, executate impecabil si, mai ales, cu o identitate proprie, numele fiecareia fiind atent ales.

VDW 2013 (25)

VDW 2013 (29)

VDW 2013 (43)

8 chairs by Clarke & Reilly m-a facut sa imi schimb radical parerea despre arta moderna. Cand am intrat in galeria Himbeer & Soda totul parea incremenit in timp. Intr-o camera adiacenta, cineva strangea ramasitele cocktailului din seara precedenta, in timp ce scaunele cocotate pe piedestale albe pareau putin deranjate de prezenta mea acolo, de parca ar fi vrut sa se reculeaga dupa petrecerea zgomotoasa.

VDW 2013 (241)

Prima senzatie care m-a coplesit a fost mirosul pregnant de lemn ranced. Mda, mi-am zis, asta trebuie sa fie de la scaune, pentru ca citisem dinainte ca cele 8 exponate, scaune din diferite epoci, au fost imbracate sau dezbracate, dupa caz, de artisti, iar apoi expuse timp de o iarna pe un acoperis din Londra si in decursul unei veri in desertul californian, urmand sa relateze povestea lor in galerii de arta peste tot in lume. Reactia mea initiala dupa citirea textului a fost: hmm, iei niste scaune si le expui intemperiilor, apoi le pui intr-o galerie si se cheama arta? Really?!

VDW 2013 (270)

VDW 2013 (103)

VDW 2013 (257)

Am avut un sentiment straniu, pasind usor pe langa ele si realizand ca am in fata niste personaje. Curatorul mi-a povestit cate ceva despre fiecare dintre ele, originea lor sau materialul cu care au fost tapitate (unul din ele era imbracat cu rochia unei femei amish de la 1800) si, ceea ce m-a impresionat cel mai mult, ca mirosul din galerie nu venea de la scaune, ci fusese creat special pentru a induce o anumita atmosfera, de catre Azzi Glasser, cea care realizeaza mirosuri pentru ca actori ca Johnny Depp, de exemplu, sa intre in pielea personajelor lor. O experienta complexa!

VDW 2013 (240)

Pandoretta – sistem audio wireless, design – Thomas Feichtner

Premiile austriece pentru design 2013 au fost prezentate in cadrul expozitiei Walk of Fame, la designforum Wien. Exponatele demonstreaza diversitatea industriei creative austriece si vin ca o recunoastere a faptului ca designul reprezinta un factor important in dezvoltarea unui brand. Piata de “consumer goods” este principalul destinatar al conceptelor revolutionare in design, iar ceea ce am vazut aici a fost un melanj intre inovatie si accesibilitate.

VDW 2013 (195)

Inipi B – sauna compacta pentru apartamente, design – EOOS 

VDW 2013 (244)

Sporty supahero – jacheta high-tech pentru ciclism, design – Utope/Wolfgang Langedar

VDW 2013 (279)

Majestic – rame de ochelari din lemn si piatra, design – ROLF Spectacles

VDW 2013 (278)

Tèo – lingurita pentru ceai, design – Lucy.D

Pe Kärntner Straße, mii de turisti erau hipnotizati de vitrinele magazinului Swarovski. Multi dintre ei nu stiau ca fascinanta creatura care se legana ritmic pe un fulg tapetat cu cristale, sau siluetele albe ce se roteau la cinci metri deasupra strazii, incoronate cu palarii Philip Treacy, faceau parte din expozitia “On Stage: Interior Inspired by Swarovski“.

VDW 2013 (98)

VDW 2013 (181)

VDW 2013 (158)

VDW 2013 (175)

Magia continua la interior, unde descoperi un perete unduitor de oglinzi ce fremata sub adierea unui vanticel, conceput de Tokujin Yoshioka. Mai jos, la subsol, clientii se inghesuiau sa admire celelalte exponate.

VDW 2013 (113)

VDW 2013 (128)

VDW 2013 (169)

Cand a venit momentul sa bifez si expozitiile din centrul comercial si intesat de turisti al Vienei, m-am pierdut, la propriu! Cu harta in mana si cu un simt al orientarii destul de bun, nu am reusit totusi sa gasesc ceea ce cautam… pana cand am facut dreapta in dreptul unui magazin care deja etala in vitrina decoratiile de Craciun, moment in care m-am trezit fix in fata expozitiei Gallery Křehký.

VDW 2013 (229)

VDW 2013 (92)

The New Biedermeier Collection reinterpreteaza mobilierul stil in vocabular modern, adaptat ritmului actual al vietii

Inauntru, din nou, eram singurul vizitator. Aveam un sentiment foarte placut, de parca toate se intamplau doar pentru mine. O doamna minunata, impresionata de faptul ca sunt arhitecta si vin din Romania, deoarece avea amintiri deosebite despre arhitectul Mario Kuibus, mi-a relatat povestea expozitiei, indemnandu-ma ca o matusa rabdatoare sa pozez absolut toate exponatele.

VDW 2013 (228)

VDW 2013 (200)

Piesa inspirata din povestile Fratilor Grimm

VDW 2013 (233)

Serie de vase tip Matrioska, care prin rotire compun fraze diferite

VDW 2013 (208)

Preferata mea, vaza texturata

Am plecat de la doamna Jakelic (sper ca nu gresesc numele) nostalgica, dar nu a trebuit decat sa traversez strada si sa intru la Stamm Concept Store, ca sa ma inveselesc la vederea expozitiei Lladró.

VDW 2013 (213)

VDW 2013 (157)

Cu o traditie indelungata, fabrica spaniola a fost intotdeauna varf de lance in domeniul portelanului decorativ, iar sub conducerea artistica a designerului Jaime Hayon aspectul colectiilor noi este impresionant.

VDW 2013 (272)

VDW 2013 (182)

The Guest, un personaj simpatic cu multiple personalitati, ilustrate de designeri de renume

Jaime Hayon a imaginat silueta micutului “extraterestru” ca o invitatie deschisa artistilor inovatori de a-i imprumuta din caracterul lor Oaspetelui. Gary Baseman, Devilrobots si Tim Biskup au raspuns provocarii, alaturi de Hayon, iar statuetele in serie limitata sunt adevarate obiecte de colectie. Desi nu credeam ca ar fi vreodata accesibile publicului larg, intamplator am descoperit ca portelanurile Lladró se pot gasi la A[r]telier, inclusiv colectia The Guest. Ca sa vezi!

VDW 2013 (219)

VDW 2013 (265)

The Fantasy Collection, minuni nascocite de imaginatia lui Jaime Hayon

VDW 2013 (221)

Candelabrele Belle de Nuit, impresionante in imagini dar si mai mult in realitate

Imagini: ©exhibitdLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *