Casele lor vs. ale noastre

case SUA si Romania (12)

Carcotasa din fire, nu pot sa ma abtin de la comparatii intre noi si alte tari/popoare/culturi, din care de obicei iesim sifonati bine, chiar si in raport cu noi insine… cei de mai demult. Arhitectura romaneasca este in prezent, cu mici exceptii, o gluma proasta. Sa nu ne ascundem dupa deget: ca incercam, dar n-avem cu ce, clientii nu vor, nu isi permit si asa mai departe. Ca sa citez un articol pe care l-am folosit si ca sursa foto: “Casele astea nu ies pur și simplu din pământ când aud manele. Cineva le proiectează, cineva le construiește.” Stim si cine… arhitectii! Da, aia ca mine, cu diploma de arhitect, recunoscuti public si legal pentru competentele in domeniu. Sigur, la multe proiecte nu exista un arhitect care sa traga macar o linie, le deseneaza orice gigel care stie Autocad, dar tot un arhitect i le semneaza si ii imprumuta parafa, sau in limbaj popular, faimoasa “stampila patrata”. Deci, de cate ori vedeti o monstruozitate pe strada (pentru neinitiati, voi exemplifica ce inseamna monstruozitate mai jos), sa stiti ca pentru ea s-a compromis un arhitect. Un fel de “every time a bell rings, an angel gets his wings”!

case SUA si Romania (14)

Aproape zilnic frunzaresc pinterest-ul si fiecare poza cu o cladire sau un decor reusit imi face ziua putin mai buna. Azi, de exemplu, m-am amuzat cautand case americane urate. Nu prea exista… de fapt, sunt sigura ca exista, dar la ei e exceptia, nu regula. Regula, chiar si pentru o casa modesta, este stilul coerent, chiar daca vedem decoratie abundenta la exterior. Regula este: fara termopane! Regula este: fara tabla plastifiata, de orice culoare! Regula este: fara orori balcanice!

case SUA si Romania (19)

Asa arata o casa americana obisnuita! Fie ca are elemente de stil victorian, italian (foarte interesant curentul “italianate” in Statele Unite, cred ca ar merita sa il studiem mai bine) sau este de factura moderna – mid-century sau contemporana, casa tipica a familiei americane este discreta, bine proportionata si – esential – este un proiect cu care un arhitect se poate lauda. Pentru un popor care se vrea cat mai occidental, ar merita sa preluam cateva principii si in ce priveste standardul in arhitectura.

case SUA si Romania (9)

standardul lor…

case SUA si Romania (26)

si iata-l pe al nostru

Nu functioneaza nici scuza: “nu stim mai mult de atat”. Daca acum un secol casele ne ieseau asa:

case SUA si Romania (30)

si arhitectii erau capabili sa proiecteze la nivelul asta:

DCF 1.0

atunci este inacceptabil ca azi conceptul de “vila” sa fie asociat cu asa ceva:

case SUA si Romania (10)

case SUA si Romania (25)

Multi nu accepta ideea de a relua arhitectura mai veche la constructiile noi, dar daca la noi asta inseamna contemporan…

case SUA si Romania (31)

mai bine ne uitam putin in urma, la ce inseamna arhitectura romaneasca.

Este evident, insa, de unde preferam sa ne inspiram:

case SUA si Romania (3)

 Tiruvanamali, India

Ca sa terminam intr-o nota pozitiva si sa transform un articol care da de pamant cu arhitectura romaneasca intr-un proces constructiv, avem mai jos cateva exemple de normalitate, numai bune de urmat!

case SUA si Romania (1)

case SUA si Romania (29)

case SUA si Romania (7)

de la casute si cabane modeste…

case SUA si Romania (2)

dar pline de farmec si detalii interesante

case SUA si Romania (24)

case SUA si Romania (8)

case SUA si Romania (15)

case SUA si Romania (27)

varianta lor de “turnulete”

case SUA si Romania (13)

case SUA si Romania (20)

case SUA si Romania (17)

case SUA si Romania (6)

exemple excelent conservate si apreciate de arhitectura mid-century modern…

case SUA si Romania (23)

si locuinte contemporane, unde jocul de volume si materiale inlocuieste decoratia…

case SUA si Romania (22)

case SUA si Romania (21)

Imagini via: 1-4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11-26



2 responses to “Casele lor vs. ale noastre”

  1. tanya says:

    fiecare cuvant si imagine – !!!!! cand o sa-mi gasesc cuvintele potrivite pentru o apreciere corecta – voi reveni! 🙂 Rareori gasesc bloguri care ‘isi merita existenta’ :), dar acesta e un model de ‘asa DA’ :). ‘Rasfoiam’ paginile aici si vedeam imaginile din memoria mea ‘dgitala’ 🙂 – ador fenomenul de ‘soulmate’ in viziuni, pareri, gusturi, mentalitate… etc etc Pe curand! 🙂

    • ExhibitD says:

      Multumesc nespus de mult! Va astept cu drag in “casuta mea virtuala”, oricand… si cu mare placere si la discutii despre lucruri frumoase. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *